Coronavirus,  Other

Hääläppää slangiks

Helsinki-päivä erikoispostaus 😀

Kirjoitan blogia kirjakielellä, mutta puhun normaalisti puhekieltä ja stadin slangia. Se johtuu siitä, että olen helsinkiläinen ja näin olen oppinut puhumaan. En koskaan harkinnutkaan, että kirjoittaisin tätä blogia slangilla, koska tiedän, että suuri osa ihmisistä ei silloin ymmärtäisi mistä kirjoitan. Se onkin aina periaatteeni kirjoitan sitten täällä, puhun ihmisille Helsingin ulkopuolelta, esitelmöin oman alani aiheista tai esiinnyn muuten julkisesti – haluan, että jokainen, joka kuulee minun puhuvan tai lukee kirjoituksiani, ymmärtää mistä puhun. Oman alani aiheista puhuessani pyrin puhumaan sille kuulijalle, joka tietää aiheesta vähiten. Blogia kirjoittaessa kirjoitan kirjakielellä, jotta ainakaan kieli ei ole este ymmärtää, mitä tarkoitan.

Minulle stadin slangi on kuin yksi Suomen murteista. Minusta onkin surullista, jos joku ajattelee, että olen koppava, koska puhun näin. Puhun slangilla, koska olen kasvanut siihen, ihmiset ympärilläni ovat aina puhuneet sitä ja se vahvistaa sidettäni kotikaupunkiini. Ihmiselle, joka asui lähes kymmenen vuotta ulkomailla, se on yllättävän tärkeää. Itse arvostan kovasti suomen kielen eri muotoja ja tykkään eri murteista kovasti. Helsinkiläiset vanhempani puhuvat vanhempaa slangia – äitini saattaa sanoa kundi (nuori mies) ja isäni fillari (polkupyörä), itse sanoisin jäbä ja tsygä. Pikkusiskoni taas puhuu slangia, jota itsekään en aina ymmärrä 😀 Sulhaseni perhe puhuu Oulun murretta, ja jos jotain voisin toivoa aiheeseen liittyen, se olisi, että sulhaseni löytäisi Helsingissä kadonneen Oulun murteensa, minusta se on kaunis.

Koska huomenna on Helsinki-päivä, haluan huomioida kotikaupunkiani kirjoittamalla loput postauksesta slangilla ja puhekielellä. Ja vaikka minusta tämä on täysin itsestään selvää, jos joku vielä kuvittelee, että olemme Helsingissä koppavia, niin vakuutan, että emme ole. Uskon todella, että suurin osa helsinkiläisistä jakaa tunteeni, että tänne ovat kaikki tervetulleita – mieluiten tietenkin otamme tänne toisia kunnioittavia ja positiivisia ihmisiä 😀 Koska sellast jengi on täälki pääasias ja me digataan vaan, et tänne tulee lössii kaikkialt, kuhan on chilli meininki. Se ei oo mitään lesoiluu, jos me heitetään välil läppää slangiks, jos sä et bamlaa samal stylel, ni ei se midist. Froogaa vaan, jos et snaijaa mist puhe.

Börjataans sil, et mä hiffasin vast ku aloin täs skriivailee et ”häille” ei oo slangisanaa, tai ainakaan mä en tsennaa sitä. Tilannehan pitää todellaki fiksaa. Joten mä kelasin, et sehän vois olla ”bröllat”. Lauseessa: ”Kelasin skriivailla mun bröllablogiin fiilareist, ku bröllat siirty koronan takii”. Et kaikki frendit, jotka bleesaa tätä, täst lähtien ku mä sanon bröllat, niin snaijaatte, mitä mä meinaan 😀

Oke, eli nyt voidaan oikeesti börjaa, ku kaikki on nyt messis mun oman sanaston kaa: bröllat meinaa häitä. 😀 Nyt, ku bröllat (ks. edellä :D) siirty, on ollu skidisti hankalaa päästä bröllafiilikseen. On nihkeet vaan venailla, et miten tää koronahomma etenee, et onks mitään tsänssii pitää häitä tänä kesänä vai kandeisko suoraan vaan siirtää vuodel, tai pitää ne ens talvel jossain ulkomail. Sinänsä mä diggaan siit idiksest, et pitäis häät vaik ens kevät-talvel tyyliin Italias, mut toisaalt ei jaksais plännää koko bröllei ihan alust. On ollu myös vaikeet saada hommii eteenpäin elokuut varten, milloin meil ois seuraava yritys häiden kaa, ku koko ajan vaan kelaa, et ei oo mitenkään saletti, et niit voi silloin viettää.

Just nyt pitäis valkkaa uus fotari ja videokuvaaja, ku ne jotka aluks valittiin ei pääse, jos pidetään tsembalot elokuus. Me ollaan saatu monta tarjoust eri kuvaajilt, mut ei oikeen löydy inspistä mennä tsiigaa niiden portfolioit, et vois valkkaa jonkun. Siis, siistei fotoi niil on sen verran ku oon jaksanu yytsii, ei siin midist, mut ei vaan jaksais sopii kaikkee valmiiks ja sit joutuu ehkä taas peruu. Toisaalt, ei täs nyt oo hirveesti tiimaa jäädä venailee, pakko se ois vaan valkkaa joku, ois sit taas yks homma handlattu. Meil kävi silleen kyl ihan levoton tsägä, et meidän bilemesta on ollu ihan sika joustava ja löys meille uuden päivän viel tälle kesälle ja muutenki jengi on ollu tosi ymmärtäväisii ja joustavii, sekä vieraat et palveluntarjoajat. Se jeesaa myös, et uus päivä on perjantai, ni luultavasti kellään muul ei oo just silloin häitä.

Vihkijä varmistu just tänää, mikä olikin suht oleellinen homma saada kondikseen 😀 Isoin ongelma onki nyt varmaan polttarit ja matkustaminen muutenki. Mä haluisin polttari ennen häit ja sit pitäis kans saada mun kaks morsiusneitoo jenkeist Suomeen ennen bröllei. Sen mä tiiän, et mun polttarit ois ulkomail, mut en tiiä kuinka moni lähtee pykälään, jos tyyliin vast kaks viikkoo ennen reissuu tulee ilmo et koht ois lähtö. Ja sitäkin oon kelaillu, et uskaltaaks jengi ees reissaa. Toisaalt, jengilt on tullu pelkkää posii ku kerto häiden siirtymisest, kaikki kyl snaijaa, et tää tilanne on vaikea, ni veikkaan, et ne on messis vaik tuliski äkkilähtö.

Jos nyt sit päätetään, et häät pidetään elokuus, niin kiirehän täs tulee vaik yrittääkin tehä valmistelui silt varalt. Hääpuku ei oo valmis, häämenuta ei oo tyypattu, polttarit pitäis tosiaan pitää aika äkkii ja koristeet pitäis kyhää. Veikkaan, et tullaan tarvii siis aika paljo jeesii, jos bröllat tänä kesänä on 😀 Oon tilannut jonkin verran kamaa jenkeistä, joist osal on pykiny nyt pari kuukautta, et jos jotain pitää tilaa ulkomailt, se pitäis oikeastaan tehä nyt.

Kelailtiin, et venataan tonne kesäkuun loppuun asti ja tsiigataan vähän, et miten koronahomma kehittyy ja vaikuttaaks, et jengii on sairastunut kesäkuun häis. Tietty pitää kysyy myös molempien porukoilt fiiliksii lähempänä elokuuta, et hannaaks ne osallistuu. Jos ei, nii sit tietty siirretään. Me ollaan kyl jo kelailtu, mitä kaikkee vois duunaa sen eteen, et bileet ois mahdollisimman turvalliset. Osa jengistä vois esim sittaa yläkerras, siel on bulisti tilaa, ni pöydät voi laittaa vaik parin metrin välein. Sit vois kans kyhää jotku koristellut käsidesit, et vaik pienes flänäs meinais unohtaa pestä handut, niin ehkä muistais heittää niille desii aina välil.

Mut me tosiaan venataan ja tsiigaillaan täs nyt viel pari viikkoo ennenku lähetään tekee mitään päätöksii. Mä skriivailen tänne sit, et mitä päätettiin.

Ja hei, emmä oikeesti bamlaa ihan näin slangisti normilaiffis. Mä kelasin, et voi skidisti liioitella, ihan vaan ku on niin siistii välil heittää läppää tällee stadilaisittain. 😉 <3

Ihanaa Helsinki-päivää kaikille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish