Update,  Labor,  Baby

Mitä pakata sairaalakassiin 2.0

Tein esikoista odottaessa tosi kattavan listan siitä mitä synnyttäjä, tukihenkilö ja vauva tarvitsevat sairaalakasseihinsa, sen löytää here. Kuten usein totean, rakastan suunnitella, tehdä listoja ja valmistautua asioihin, joten oli selvää, että myös sairaalaa varten olemme varustautuneet kaikkeen mahdolliseen. Koska kuitenkin niin harva tavara lopulta pääsi käyttöön esikoisen synnytyksessä, ajattelin päivittää listojani sen mukaan, mitä aion tällä kertaa ottaa mukaan. Joten tässä tulee Sairaalakassi 2.0. Jos olet menossa synnyttämään ensimmäistä kertaa, suosittelen silti katsomaan läpi myös tuon alkuperäisen listan, se on huomattavasti kattavampi.

One of my lisäys alkuperäiseen postaukseen tulee ja se on tässä: imetystyyny. Yksi uudelleensynnyttäjä mainitsi tästä mamajoogatunnilla ja minusta perustelut olivat oikein hyvät. Muistan itsekin, kuinka sairaalassa sai taistella aina tyynyjen kanssa, jotta vauvan saisi jotenkin edes kelvolliseen imetysasentoon, miksei siis opettelisi heti imettämään hyvällä tyynyllä? Toisekseen, mikäli kyseessä on alatiesynnytys, istuminen voi olla epämukavaa tai mahdotonta, imetystyynyllä istuminen voi olla tähän suuri apu.

Synnyttäjän sairaalakassi

  • "Neuvola" card (if delivering in Finland) and your ID.
  • Cell phone and a charger
  • Letter for the midwives telling what you are hoping for from the birth (what type of pain medication, if any, and so on)
  • Lääkkeet, mikäli syöt reseptilääkkeitä
  • Hygieniatuotteet. Tähän tulee ensimmäiset korjaukset. Siteitä en tarvinnut, sairaalasta saatavat on jäätävän kokoisia, mutta ainakin kotiintulovaatteet säästyvät vahingoilta. Pakkaa mukaan best hiustenhoitoaine. Jos hiuksesi eivät juuri takkuunnu tai ovat lyhyet, tällä ei ehkä ole väliä, mutta itselläni oli ison osan synnytyksestä nuttura ihan käytännön syistä, mutta synnytyksen aikana se oli kokenut paljon ja hangannut tyynyjä vasten välillä myös kosteana suihkun jälkeen. Voitte uskoa, että se ei ollut mikään ihan helppo rastakasa selvitettäväksi ja siinä kunnossa viimeinen projekti, joka olisi kiinnostanut. Olin pakannut jonkin kivantuoksuisen pienen hoitoaineen, joka tarkemmalla tutkinnalla (sairaalassa) kuului osastoon: ei parabeeneja, ei silikoneja jne ja oli aivan horroria yrittää saada hiukset sillä selvitettyä. Eli tällä kertaa otan kunnon hoitoaineen ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille. Mikä sinun hiuksillesi on hyvä hoitoaine, on tietenkin asia jonka vain itse tiedät. Käyttöä löytyy myös hammasharjalle ja -tahnalle, deodorantille, huulirasvalle, suihkusaippualle (joku kivan tuoksuinen, toki sairaalassa saippuaa on), shampoolle, meikinpoistoaineelle (muista vanulaput), kasvotuotteille ja niin edespäin
  • Harja ja kampa, hiuslenkki
  • Korvatulpat, silikoniset ovat parhaat. Meillä oli perhehuone enkä nukkunut varmasti edes kolmea tuntia niiden parin vuorokauden aikana kun olimme siellä, kävin aivan ylikierroksilla, toisaalta olin myös ollut nukutettuna useamman tunnin. Unimaskia en pakkaa tällä kertaa, en käytä sellaista koskaan kotonakaan enkä ole erityisen valoherkkä. En usko, että osaisin nukkua tulppien kanssa, haluaisin kuulla vauvan koko ajan tai nukkua hän vieressäni, jolloin en ainakaan uskaltaisi käyttää tulppia. Tietenkin jos jotain kävisi ja vauva ei pääsisi huoneeseen heti, uni olisi arvokasta ja tulpat voisivat auttaa siinä, joten siitä syystä otan ne varmuuden vuoksi mukaan.
  • Urheilujuomaa, esim. Gatorade. Kohtu tarvitsee energiaa, jotta se jaksaa supistella, mutta ruoat eivät välttämättä pysy sisällä. Itse oksensin parisen tuntia alkuun ja koska sain uskoakseni liikaa käynnistyslääkettä, en saanut varsinaisesti supistuksia (joissa on taukoja) vaan non-stop kivut ponnistukseen asti, joten syöminen olisi ollut mahdoton ajatuskin, kun edes 10 sekuntin taukoa ei tullut. En kyllä saanut oikein alas Gatoradeakaan, vaikka Eerikki yritti sitä minulle juottaa. Kiltisti suostuin juomaan vähän ja oli se varmasti parempi, kuin että olisin ottanut pelkkää vettä, joten Gatoradea lähtee ehdottomasti mukaan nytkin. En myöskään suostu uskomaan, että tästä tulee samanlainen kuin ensimmäisestä synnytyksestä.
  • Imetysliivit, liivinsuojat yms. Rintapumppua ei kannata ihan heti ottaa käyttöön, parempi antaa rintojen totutella ensin imetykseen, joten sen voi jättää kotiin. Liivinsuojia saa varmasti sairaalastakin, mutta otan mukaan omat merinovillaiset. Mikäli tarvitset rintakumia, saat sopivan sairaaalasta, mutta imetysrasvan otan mukaan ihan siltä varalta, että sitä ei saisikaan tarpeeksi, koska sillä läträsin etenkin ensimmäiset viikot.
  • Music for the delivery room. You can bring a speaker (remember to pack a charger for that as well), headphones or even a CD. You can find some inspiration for a labor playlist here. Jos olette lukeneet synnytyksestäni, voitte varmasti uskoa, että musiikki ei käynyt kellään mielessäkään. Ajatus on silti kiva ja minulla on valmis synnytyssoittolista esikoisen ajalta, joten otan kaiuttimen ja laturin mukaan, jos ne vaikka tällä kertaa pääsisivät käyttöön.
  • Ajanvietettä: tabletti, läppäri, kirja, sudokuvihko tai muuta. Muista myös läppärin tai tabletin laturi. Katsoimme jääkiekkopeliä läppäriltä ennen kuin synnytys lähti käyntiin, joten se lähtee ehdottomasti mukaan tälläkin kertaa. Mitään kirjoja en ota, äänikirjat kulkevat mukana, mutta en keksi missä tilanteessa niitä kuuntelisin. Minun synnytys meni kovien kipujen takia pääosin niin, että makasin paikoillani hiljaa, kunnes oli aika ponnistaa, joten Eerikillä oli runsaasti aikaa ja hän lueskeli ”the expectant father”- kirjaa. Kirjan lukeminen voikin olla hyvää puuhaa tukihenkilölle, mutta tarkista aina, että synnyttäjästä on ok, mitä teet. Äiti voi olla tosi pahoissa kivuissa ja silloin ei ehkä tunnu kivalta, jos toinen katselee muina tyyppeinä lempileffaansa vieressä tai naureskelee hauskoille whatsapp-viesteille 😅.
  • Mukavia vaatteita? Kuvittelin, että kuljen sairaalassa kauniissa oloasuissani, mutta a) en juuri kuljeskellut huimauksen ja tärinän takia (menetin runsaasti verta, mikä selvisi minulle vasta kuukausia synnytyksen jälkeen) ja b) en olisi jaksanut vaihtaa vaatteita ja ajattelin, että turha sitä on liata omiaan, kun ei ole pakko. Eli tällä kertaa otan tossut ja mukavat imetysrintaliivit, muut vaatteet jäävät kotiin. Jos joutuisin jäämään sairaalaan pitkäksi aikaa, sitten ehkä pyytäisin, että joku toisi minulle omia vaatteita kotoota.
  • Kotiintulovaatteet. Nämä tietenkin pitää ottaa mukaan ja onkin ihana saada pukea lähtiessä päälle. En ollut tietenkään varautunut hätäsektioon, kukapa olisi, joten minulla oli mukana legginsit, joita oli kuitenkin mahdoton pitää. Viimeinen asia, mitä halusin on kuminauhavyötärö keskelle kiinninidottua vatsaani. Eli, ota pehmeät joustavat housut, joissa on pelivaraa vyötäröllä. Sellaiset, joita voi löysätä tai nostaa ylös ja laskea alas helposti. Ideaali vaate olisi löysä mekko, mutta kun synnytin viimeksi joulukuussa ja nyt lokakuussa, en ehkä mekkoa ota. Valitse vaatteet koossa, joka olisi mennyt sinulle toisen kolmanneksen loppupuolella. Jos mietitte lähdinkö sitten ilman housuja, niin luonnollisesti en sentään. Oli sitä paitsi kylmä päivä ja hirveästi lunta 😅. Vedin legginsien vyötärön niin alas kun sain ja vedin sormilla vyötäröstä koko kotimatkan niin, että etuosa ei koskenut haavaa. Tällä kertaa mukaan lähtee jotkin super mukavat ja löysät verkkarit.
  • Meikit. Viimeksi ei kyllä tullut meikattua, mutta ehkä tällä kertaa.
  • Kuivattuja luumuja sai sairaalasta ja sieltä saa myös muita lääkkeitä, joita voi tarvita vatsan toimintaa varten, joten mitään sellaisia en pakkaa.
  • Herkkuja! Lakuja, salmiakkeja, vaahtokarkkeja. Nämä oli ihan parasta ja sitä paitsi tosi hyödylliset, söin salmiakkia pahimpaan huimaukseen niin pääsin vessaan yms.
  • Samppanjapullo ja -lasit. Tämän korkkaaminen oli ihan parasta, ehdottomasti mukaan tälläkin kertaa. Löysin Alkon tilausvalikoimasta pienen It’s a Boy! -samppanjan ja otin sen mukaan synnytyssairaalaan, samanlainen lähtee mukaan tälläkin kertaa.


Tukihenkilön ja vauvan sairaalakassiin minulla ei ole kuin pari päivitettävää asiaa, joten ne tulevat tässä. En usko, että otamme kuin jotain pientä evästä, Eerikki tilaisi viimeksikin ruokaa. Oma tyyny on ihan turha. Vauvalla käytimme viimeksi sairaalan vaatteita, tällä kertaa en ole ihan varma, joten otan luultavasti ainakin muutamat asut mukaan. Kotiintuloasu on tietenkin ehdoton, sitä on ihana suunnitella etukäteen ja valita jokin ihana asu, jossa pienen pääsee tuomaan kotiin. Tuon vauvalle myös yhden Jordanin lelun. Se on aina ollut Jordanin sängyssä, mutta hän ei ole koskaan oikein välittänyt siitä. Päätin siksi ottaa sen sairaalaan Mini miniä varten, jotta veljen tuoksu tulee heti tutuksi.

Ostamme jonkin lahjan Jordanille, kun hänestä tulee isosisarus, joten se täytyy pakkaa mukaan odottamaan sitä, kun esikoisemme tulee sairaalaan synnytyksen jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish