Tiede

Haku astronautiksi

Kerroinkin viime postauksessa, Päivä kanssani, että hain Euroopan Avaruusjärjestölle astronautiksi viime viikolla päättyneessä haussa. Ajattelin kertoa nyt vähän hakuprosessista, sillä kyseessä on kuitenkin aika erityislaatuinen tapahtuma!

Eli, mikäli Suomen kansalainen haluaa astronautiksi Euroopan Avaruusjärjestön, eli ESAn, haussa voi sellaiseksi hakea. Astronautiksi pääseminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä astronauttihaku järjestetään todella harvoin, kriteerit ovat todella korkeat ja esimerkiksi tähän mennessä Suomella ei ole koskaan ollut yhtään astronauttia.

Viimeksi ESA haki astronautteja vuonna 2008 ja nyt siis uudelleen tänä keväänä, eli hakuja on hyvin harvoin. Tänä vuonna valitaan 4-6 astronautin lisäksi reserviin 20 kokelasta, eli yhteensä enintään 26 henkilöä saa jonkin paikan. Hakijoita on kuitenkin todella paljon eri puolilta Eurooppaa, juuri julkaistun tiedon mukaan hakijoita on tänä vuonna yli 22 000.

Sitten itse hakuprosessiin! Haku on moniosainen ja ensimmäinen vaihe on hakemuksen lähettäminen. Yksinkertaistettuna minimivaatimukset ovat, että hakijan täytyy olla ESAn jäsenmaan kansalainen, iältään alle 50-vuotias ja valmistunut maisteriksi joltakin vaadituista aloista ja omata vähintään kolme vuotta alan työkokemusta. Tämän lisäksi hakijan täytyy läpäistä ilmailulääkärin suorittama lääkärinkoe. Tämä ilmailulääkärintodistus maksoi Suomessa lähes 500 euroa, eli kovin montaa ihan huvikseen hakevaa tuskin löytyy. Lääkärinkoe koostui EKGstä ja lääkärintarkastuksesta, jossa mm. kuulolle ja näölle on tarkat vaatimukset.

Tämän lääkärintodistuksen ja CV:n lisäksi oli varsinainen hakemus, jossa kyseltiin kaikenlaista urasta ja kokemuksesta, kuten, kuinka paljon olet työskennellyt laboratorioympäristössä, kuinka paljon olet työskennellyt osana jotain missiota, oletko asunut ulkomailla, kuinka pitkään ja niin edespäin. Viimeinen osio on motivaatiokirje, joka olikin yllättävän haastava tehdä, kuten edellisessä postauksessa kirjoitin. Miten sitä saisi kahteen sivuun tiivistettyä jotain niin tärkeää, kuin että miksi haluaa astronautiksi ja vielä perustelut sille, miksi olisi hyvä siihen hommaan?

1500 hakijaa kutsutaan seuraavalle kierrokselle, eli todennäköisyys, että pääsee niinkin pitkälle on todella pieni etenkin, kun en usko, että sellaisia hakijoita 22 000 joukosta juuri löytyy, jotka eivät täyttäisi ainakin minimivaatimuksia. Kilpailu on siis aivan äärettömän kova ja voi vain arvuutella, millä perusteilla nuo seuraavaan vaiheeseen pääsevät valitaan.

Haku jatkuu usealla osiolla, jossa jokaisen jälkeen porukkaa aina karsiutuu pois. Eri vaiheissa testataan fysiikkaa, motoriikkaa, kognitiivisia kykyjä, stressinsietokykyä, tehdään psykologisia testejä ja paljon muuta. Viimeinen vaihe taisi olla kesällä 2022 ja valinta julkistetaan syksyllä 2022. Tieto toiseen vaiheeseen pääsystä tulee tämän kesän aikana.

Siinä astronauttihaku lyhyesti kuvailtuna, nyt sitten vain odotellaan! 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish