Ideoita kauniiseen siviilivihkimiseen
Kaikki kuvat: weddingomania.com
Joillakin on käsitys, että mikäli häitä ei pidä kirkossa, ovat ainoat vaihtoehdot käynti maistraatissa tai kahden minuutin vihkikaava jossain muualla vieraiden seistessä vieressä.
Kummassakaan näistä ei toki ole yhtään mitään vikaa, mutta jos haluaa panostaa vihkiseremoniaan enemmän, kirkon puuttuminen ei ole missään tapauksessa ongelma.
Kävimme eilen tapaamassa vihkijäämme ja tapaaminen oli erittäin hyödyllinen, joten ajattelin laittaa ideoita jakoon! Uskonnollisen vihkimisen sisällön vaatimuksiin en ole perehtynyt sen tarkemmin, mutta uskon, että monet ideoista on toteutettavissa myös papin vihkimissä häissä.
Vihkijä
Siviilivihkijänä voi toimia maistraatin päällikkö, maistraatin henkikirjoittaja, maistraatin julkinen notaari, käräjäoikeuden laamanni, käräjätuomari, käräjäviskaali ja käräjänotaari (lähde: Naimisiin.info). Toisin kuin amerikkalaisista sarjoista olemme oppineet, ainakaan Suomessa laivan kapteeni ei voi vihkiä avioliittoon, eikä vihkilupaa voi ostaa internetistä.
Itse suosittelen ottamaan yhteyttä käräjäoikeuteen ennemmin kuin maistraattiin, olen saanut sellaisen käsityksen, että käräjäoikeuden kautta asiat sujuvat keskimäärin sutjakkaammin. Me otimme suoraan yhteyttä käräjäoikeuteen ja olemme saaneet aivan ihanan vihkijän ja todella sydämellistä palvelua. Mikäli teillä on joku ystävä jossakin edellämainituissa viroissa, voitte toki pyytää myös ystäväänne vihkimään.
Käräjäoikeuden vihkijän on mahdollista pukea vihkikaapu, mikäli toivotte. Mikäli vihkikaapu ei puhuttele, saattaa vihkijä olla valmis kuulemaan toiveitanne siitä, pukeutuuko hän vaikkapa tummaan jakkupukuun vai johonkin iloisempaan. Meidän tapauksessamme vihkijämme sanoi, että hän toki pukee vihkikaavun, jos vain toivomme, mutta naisten kaapu on hänelle liian lyhyt ja miesten liian iso, joten tulimme siihen päätökseen, että unohdetaan se vaihtoehto. Päädyimme lopulta siihen, että hän voisi tulla vaalean ja pastellin sävyisessä asussa. Jos vihkikaapu olisi ollut sopiva, olisimme varmaankin valinneet sen, sen sijaan en näe miksi hänen pitäisi tulla synkässä tummassa puvussa niinkin iloiseen tapahtumaan kuin häät. Kun hän ei ole pappi, ei hänen tarvitse muistuttaa pappia.
Vihkipaikka
Vihkipaikan valinnassa voi ryhtyä vaikka kuinka luovaksi, oli kyseessä sitten siviilivihkiminen tai papin siunaama. Lapin luonnossa, oman kodin pihalla, veneellä, saaressa, hiekkarannalla, kattoterasilla… Muista kuitenkin, että mikäli vihkiminen on julkisella rannalla, saaressa tai vastaavassa, aina on pieni mahdollisuus, että jonkun auringonottajan tilannetaju pettää ja seremoniakuvissa vilahtaa tuntematon tyyppi bikineissä 😀 Me valitsimme HSS Paviljongin hääpaikaksemme osaksi, koska siellä on ihana suuri terassi merelle, minne halusin ehdottomasti vihkimisen. Siellä on myös sisätiloissa salin yläreunaa kiertävä kapea ja saliin avoin yläkerta, jossa voimme järjestää vihkimisen sateen sattuessa.
Vaikka vihkiminen olisi ulkona, tilan voi usein koristella mieleisekseen kauniilla tuoleilla, hääkaarella, kukilla ja joissain maastoissa jopa punaisella matolla. Toki, jotkin maisemat saattavat olla kauniimpia ilman sen suurempia koristeluja. Itselleni on tärkeää, että vieraille on tuolit, mutta mikäli seremonia on lyhyehkö, tämä ei toki ole välttämätöntä.
Vihkiseremonian kulku
Mikäli vihkitilaan järjestää musiikkia, tuolit vieraille, hääkaaren tai vastaavan ja vaikka vielä sen punaisen maton, voi vihkiminen seurata perinteistä kaavaa, mutta yksityiskohdat voitte hioa omanlaisiksenne. Voitte valita säestääkö vihkimistä akustinen bändi, a cappella ryhmä, jousikvartetti, piano tai jokin muu.
Toisaalta voitte myös unohtaa kaikki perinteet ja keksiä jotain aivan erilaista, kastautua vaikka viereisessä järvessä vihkimisen jälkeen. Tosin silloin asujen tulee olla tarkoitukseen sopivat, painavassa hääpuvussa veteen meneminen on vaarallista…
Vihkiminen
Siviilivihkimisessä virallinen osuus kestää vain hetken, mikä antaa vapauden tehdä tilaisuudesta omannäköisen. Vihkijä voi pitää aluksi puheen, joko valmiin tilaisuuteen sopivan puheen tai, mikäli olette ajoissa toiveidenne kanssa, häntä voi pyytää muokkaamaan sitä henkilökohtaisemmaksi kertomalla teistä. Hän voi kuvailla, miten tapasitte, mikä teitä yhdistää, millaisia vastoinkäymisiä olette selättäneet, tai mitä tilaisuuteen sopivaa sitten keksittekään. Vihkijä voi myös lisätä puheeseensa teille tärkeän runon, tai voitte pyytää vaikka bestmania tai kaasoa lukemaan sen, voitte myös lukea itsekirjoitetut valat. Mikäli pyydätte, vihkijä voi sanoa lopuksi ”saatte suudella”. Meidän vihkijämme kysyi asiasta ja onneksi kysyi! Me ehdottomasti halusimme sen mukaan, muuten tuntuisi, että homma loppuisi ikäänkuin kesken, emmehän me nyt omatoimisesti osata pussailla 😀
Vihkimisen jälkeen
Tässä on hyvä hetki kuunnella runo, laulu tai muu musiikkiesitys. Voitte myös järjestää yhteislaulun tai poistua vaikkapa tanssien. Tässä on reilua noudattaa ajatusta, josta kirjoittelin aiemmassakin postauksessani, että vieraiden osallistuminen myös seremonian tapahtumiin tulee olla vapaaehtoista 🙂
Lopuksi lyhyt muistilista, mitä ottaa puheeksi vihkijää tavattaessa.
1. Vihkimisen sisältö.
Haluatteko mukaan puheen, millaisen puheen, valat, sormusten vaihdon, esityksiä, runon tai jotain muuta. Voitte myös vaikuttaa siihen, mihin kohtaan nämä tulevat, vihkikaavaa ei siis tarvitse lukea läpi yhdellä kertaa. Mikäli teillä on ulkomaalaisia vieraita, kannatta jo ensimmäisessä viestissä käräjäoikeuteen tai maistraattiin mainita tästä. Me pyysimme aluksi, että osa vihkimisestä olisi myös englanniksi ja se ei ollut ongelma. Nyt, kun ulkomailta on tulossa vain yksi henkilö koronatilanteen takia, päätimme pitää koko seremonian suomeksi.
Vihkikaava on tässä:
”Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin. Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? Vastaus: Tahdon. Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? Vastaus: Tahdon. Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen, totean Teidät aviopuolisoiksi. Ottakaa liittonne merkiksi sormus puolisoltanne. (Tämä lause jätetään pois, jos sormusta ei anneta.) Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.”
2. Esteettömyystodistus
Tuokaa mukananne esteettömyystodistus ja henkilöllisyyspaperit. Mikäli teillä ei sitä vielä ole, voitte toki hoitaa sen osion myöhemminkin, viimeistään hääpäivänä vihkimisen yhteydessä, tosin silloin on tärkeää muistaa ottaa henkilöllisyyspaperit häihin mukaan.
3. Todistajat
Kertokaa, kenet haluatte todistajiksi ja muistakaa sitten pyytää heitä tuomaan henkilöllisyyspaperinsa häihin mukaan. Jos he unohtavat, todistajaksi käy toki kuka vaan vieraista, jolla paperit on mukana.
4. Milloin toivotte vihkijän saapuvan paikalle ja miten hän sinne pääsee
Matkakulut laskutetaan teiltä jälkikäteen, mutta hänen on hyvä tietää, jos hän tarvitsee vaikka käteistä mukaan.
5. Vihkitodistus
Saatte valita haluatteko vihkitodistuksen suomeksi, ruotsiksi vai englanniksi. Olen kuullut muutamalta häämatkalaiselta, että vihkitodistusta on jopa kysytty joistain häämatkalaisille suunnatuista hotelleista tai tapahtumista, joten me päätimme ottaa vihkitodistuksen englanniksi, varmuuden vuoksi. Tuskin olisimme sitä muutenkaan seinälle kehystäneet, mutta jos on pieninkin mahdollisuus, että sitä häämatkalla tarvitsee, niin eipä tarvitse sitä varten maksaa käännöskuluja.
6. Sukunimet
Tämä selviää toki esteettömyystodistuksestakin. Mikäli vihkiminen tapahtuu jossain käräjäoikeuden ulkopuolella, uudet sukunimet näkyvät myös vihkitodistuksessa, muuten siinä näkyvät vain vanhat. En tiedä miksi näin on, mutta näin vihkijämme meitä valisti. Meillä ei sukunimi kummallakaan muutu, joten meille tällä ei ole väliä.
7. Pukeutuminen
Mikäli vihkijä kysyy pukeutumistoiveistanne, voitte varmasti esittää toiveita. Käräjäoikeuden kautta ainakin vihkikaapu ja tumma puku onnistuvat.
Toivottavasti tästä oli apua!
4 kommenttia
Jeanine
I didn’t know you can get your certificate in another language. So cool!
Sissi
I know, it’s really handy 🙂
Tuulia
Kaikissa maistraateissa ei ole vihkikaapua, ja olettaisin että käräjäoikeuksissa ei ainakaan. Jos ei halua maksaa vihkijälle matkakuluja, kannattaa huomata, että maistraatissa tila on yleensä aika pieni, tuoleja voi olla jopa alle kymmenelle. Käräjäoikeuksien salit ovat tietenkin isompia.
Sissi
Moikka! Helsingin käräjäoikeudessa oli vihkikaapuja, maistraatissa ei varmaan ole mitään vastaavaa. Meidän vihkijä oli kiinnostunut meidän toiveista hänen asunsa suhteen, kun päätimme ettemme kaapua valitse, voin ainakin Helsingin käräjäoikeutta suositella kovasti. Me emme harkinneet vihkimistä maistraatin tai ko:n tiloissa, mutta heille jotka harkitsevat tuo on hyvä pointti, että tilat voivat olla pienet :).