Koronavirus

Koronavirus ja häät 2: Vaikutukset häihin ja suunnitelma B

Kuva: Cosmopolitan

Julkaistu alun perin Meidän Häät -sivustolla.

Kun kirjoitin viime postaukseni ”Koronavirus ja häät”, oli torstai-iltapäivä ja vaikka huoleni koronavirusepidemiaa kohtaan, ja sen vaikutuksista häihin oli kasvanut, olemme jo nyt muutamassa päivässä saaneet todistaa, että vaikutukset tulevat todennäköisesti olemaan suuremmat kuin silloin osasin aavistaa.

Meidän häihimme on vielä usea kuukausi, mutta kukaan ei pysty nyt ennustamaan kovin pitkälle tulevaisuuten, joten on ollut syytä alkaa miettimään vaihtoehtoja, mikäli hääpäivä siirtyy.

Olemme palloitelleet aihetta keskenämme, joten ajattelin jakaa joitain ideoita sen varalle, että häät vaarantuvat koronaviruksen takia. Tässä mahdolliset skenaariot koronaviruksen vaikutuksista (joita keksin nyt) ja joitain ideoita niiden varalle.

  1. Hääpäivää joudutaan siirtämään 

Monella parilla on varmaankin ajanjakso, jonka sisällä joustaminen onnistuu. Meille loppukesä ja ehkä alkusyksykin ovat täysin ok. Sen pidemmälle en osaa vielä sanoa. Joillakin tietenkin ongelma on se, että hääpaikka ei jousta. Mikäli häät siirtyvät huomattavasti toivottua enemmän, voi harkita vaihtoehtoa, jossa pitää pienen vihkimisen läheisimpien kesken ja juhlii häitä sitten myöhemmin. Tämä siis, jos siirtäminen on mahdollista ja pari on siihen valmis (mikäli kyse on valinnasta, ei pakosta).

Pieni seremonia rannalla onnistuu Suomessakin. Kuva: Wedaloha

2. Häämatkan päivämäärää joudutaan siirtämään

Häämatkan siirtyminen hieman ei aiheuta meille suuria ongelmia. Toisaalta tässä ei ole mitään vaihtoehtoja, joten sitä on turha sinänsä miettiä, jos matkustaa ei voi, tai kannata, X päivään asti, niin sitten asia on niin. Me emme ainakaan tässä tilanteessa harkitse häämatkaa Suomessa, mutta joillekin loma Suomessa, mikäli sallitaan, voi olla oikein toimiva ratkaisu. Ulkomaan matkan hinnalla (mikäli sellainen oli suunnitelmissa) voi saada aika ylellisen loman jossain Suomen ihanista kohteista. Itse ehdottaisin esim. Lappia tai Järvisydän hotellia. 

3. Häämatka täytyy siirtää eri maahan/kotimaahan

Tässä pitää miettiä, mitkä maat ovat mahdollisia vaihtoehtoja. Jos turvallisia vaihtoehtoja löytyy useampia, on hyvin mahdollista, että kelpuutamme jonkin toisen paikan häämatkakohteeksemme. Sehän voisi olla hyväkin idea matkustaa jonnekin, mitä ei ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan. Toisaalta häämatka kustantaa paljon, joten ei ole järkeä lähteä, mikäli itseä kiinnostavaa paikkaa ei ole tarjoilla. Siinä tapauksessa voi miettiä häämatkalle lähtemistä joskus myöhemmin, vaikka ensimmäisenä hääpäivänä. Onpahan jotain ihanaa, mitä odottaa.

4. Polttareita joutuu siirtämään, ei voi kokoontua tai matkustaa

Itse haluaisin ulkomaille polttareissani, joten tämä on vaikea. Tässä voisi sitten miettiä vaihtoehtoa, että polttarit ovat häiden jälkeen, mikäli häiden juhlimiselle ei ole estettä, mutta matkustamiselle ennen hääpäivää on. Toisaalta, mikäli matkustaminen ei ole sallittua, eivät kaikki häävieraamme pääse välttämättä Suomeen, jolloin häitä luultavasti siirretään. Yleisellä tasolla, polttarit eivät toki vaadi matkustamista, mutta sen ne vaativat, että kokoontuminen kaveriporukalla lasketaan turvalliseksi. Siinä tapauksessa, mikäli harrastus ja vastaavat paikat ovat auki, löytyy Suomesta vaikka mitä hauskaa. Mikäli mikään perusaktiviteetti ei ole auki, mutta pienehköllä porukalla voi kokoontua, pitää hieman soveltaa. Tässä muutama idea, en väitä, että ne olisivat mitenkään tähdellisiä, mutta jatkan ideointia 😀 a) Singstar ja cocktail-kurssi, jossa reseptit on netistä b) Playstation olympialaiset valitsemillanne peleillä c) Kokkauskurssi, jossa jokainen opettaa lempireseptinsä d) Burleskitunti, jossa oppi otetaan netistä. Saattaa vaatia paljon viiniä… e) Rastit ulos, jossa morsian/sulhanen etsii ja toteuttaa löytämiään tehtäviä f) Piknik g) Rehelliset kalsarikännit, onnistuvat myös etänä skypen välityksellä 😀 Suosittelen videoimaan, niin hauskutta riittää vielä seuraavallekin päivälle h) Saunailta jonkun omassa tai taloyhtiön saunassa i) Joogaa ja meditointia jonkun kotona nettivideoiden opastuksella j) Vanhat kunnon kotibileet! Peilipallo kattoon, väripaperit lamppujen päälle, booliastiat täyteen ja naapureille korvatulpat.

Se fiilis, kun häitään pääse vihdoin juhlimaan. Kuva: baypointeinn

5. Häitä saa juhlia alkuperäisenä ajankohtana, mutta suositus on jättää juhlimatta

Tämä olisi vaikea tilanne, mutta luultavasti kysyisimme vieraiden ajatuksia. Tällä hetkellä luulen, että häät siirrettäisiin riskien minimoimiseksi. 

6. Häiden viettoon ei ole kieltoja tai suosituksia alkuperäisenä päivämääränä, mutta osa vieraista on sairaana, pariskunta on sairaana tai moni jättäisi tulematta viruksen pelon tai matkustuskiellon takia

Häät tietenkin siirtyvät, mikäli me olemme sairaina. Muuten pitäisi katsoa tilanteen mukaan. Luultavasti mikäli tilanne on tämä, on epidemia vielä niin vakava, että suuret kokoontumiset on kielletty.

7. Häitä voi juhlia alkuperäisenä päivänä, mutta valmistelut on keskeytetty, eikä juhlia enää ennätä järjestää

Tähän valmistaudumme jatkamalla valmisteluja entiseen tahtiin. Vaikka se voi olla vaikeaa näin epävakaassa tilanteessa, suosittelen samaa muillekin. Tässä muutama poikkeus, joita miettiä. Kaikki palveluntarjoajat tai tuotteet, jotka ovat päivästä riippuvaisia ja maksavat häiden siirtyessä ovat riski. Mikäli jotain oleellista ei ole vielä hankittu, kannattaa palveluntarjoajien kanssa keskustella ehdoista, mikäli päivä siirtyy. Sen lisäksi kaikkien koristeiden tai muiden tuotteiden tilaaminen, joissa lukee päivämäärä kannattaa lykätä mahdollisimman myöhäiseksi. Yksi bestmanimme huomautti minulle, että kun eräät kuninkaalliset häät siirrettiin myöhemmäksi, alkuperäisellä päivämäärällä varustetut keräilyesineet nousivat suuren suosioon ja arvoon keräilijöiden keskuudessa. Olen luottavaisin mielin, että meidän väärän päivämäärän hääromppeemme tulee nousemaan yhtä suureen suosioon keräilijöiden keskuudessa 😀

Kuva: equallywed

On itsestään selvää, että tässä pandemiassa on kyse paljon suuremmista asioista kuin kenenkään häistä. Omatkin huoleni ovat huomattavasti suuremmat muihin asioihin kuin häihimme liittyen. Kenenkään häihin liittyvää mielipahaa vähättelemättä kuitenkaan, on täysin ymmärrettävää olla pahoillaan siitäkin! Koska tämä on hääblogi, lähestyn aihetta vain häiden näkökulmasta. Tärkeintä minulle, kuten varmasti kaikille, on ihmisten ja yhteiskunnan selviäminen tästä kriisistä. Toivonkin ennen kaikkea, että pysytte terveinä ja että pidämme itsestämme ja toisistamme huolta. Kun tilanne rauhoittuu, onkin tarvetta juhlia jotain niin ihanaa kuin häitä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish