Koronavirus

Koronavirus ja häät 4: Milloin häitä on turvallista juhlia?

Kuva: abc13

Kun hääpäiväämme jouduttiin siirtämään, olimme tilanteessa, jossa piti alkaa miettimään, milloin oikeasti voimme pitää häät? Olimme tehneet varasuunnitelmat jo ennen kuin hääpäivän siirtyminen selvisi, mutta nyt piti alkaa tosissaan pohtimaan, kuinka todennäköisiä nämä varasuunnitelmat ovat ja mitä teemme, jos nekään eivät ole mahdollisia?

Nämä ovat asioita, joita varmaankin jokainen häitä suunnitteleva joutuu miettimään nyt, joten tässä omia ajatuksiani aiheesta. En ole alan asiantuntija tai muutenkaan tunne aihetta juuri sen enempää kuin mitä olen lehdistä lukenut, joten nämä ovat tosiaan minun pohdintojani, eivät mitään tieteellisiä faktoja ja oletukset niiden taustalla voivat olla virheellisiä. ”Häihin” viitatessa puhutaan nyt usean kymmenen henkilön tapahtumasta.

Tänä kesänä

Joidenkin mielestä tämä on jo lähtökohtaisesti huono idea, mutta on muutama seikka, jotka puhuvat tämän kesän, etenkin alkukesän, häiden puolesta. Tiukkojen rajoitusten jälkeen epidemia on Suomessa hiipumassa. Kun rajoitukset nyt kevenevät, monet ovat olleet pääosin kotona pari kuukautta eli mahdollisuuksia saada virus on ollut paljon vähemmän. Voisi siis kuvitella, että ihmiset ovat todennäköisemmin terveitä nyt, kuin vaikka kolmen kuukauden päästä syksyllä, mikäli rajoitusten keventämistä jatketaan.

Myöskin virus saattaa ajan myötä muuttua myös paljon vaarallisemmaksi. MTV uutisten mukaan viruksesta on jo löytynyt aiempaa tartuttavampi mutatoitunut kanta. Mikäli virus muuttuukin entistä tappavammaksi vaikka kesään 2021 mennessä, sitä saattaisi jälkiviisaana ajatella, että olisipa pitänyt häät silloin kesällä 2020, kun uuden vaarallisemman version nössö isosisko oli yksin liikenteessä..

Seikat kesähäitä 2020 vastaan ovat ainakin seuraavat: mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän viruksesta opitaan, sitä paremmin sen aiheuttamaa sairautta osataan hoitaa ja opitaan myös, miten siltä parhaiten suojaudutaan. Siihen saatetaan löytää hyvä lääke tai lääkkeitä jo ennen rokotusta. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä todennäköisemmin saadaan rokote sitä vastaan.

Mikäli voitaisiin siis tietää, että rokotus on tulossa lähiaikoina, joka toimii siihen viruksen mutaatioon, mikä sitten onkaan silloin liikenteessä, olisivat kesähäät tänä vuonna tarpeeton riski. Mikäli virus muuttuu vaarallisemmaksi, mistä ei ole mitään varmuutta, mikäli se leviää laajemmin populaatioon, mikä on kohtalaisen varmaa, ja mikäli rokotetta ei tulla saamaan ainakaan lähivuosina, saattaisivat kesähäät tänä vuonna ehkä ollakin parempi vaihtoehto kuin jonain myöhäisempänä ajankohtana.

Syksyllä/Talvella/Keväällä

Mitä enemmän aikaa kuluu sitä enemmän meillä pitäisi olla tietoa viruksesta. Myöskin olemme eläneet väljemmissä rajoituksissa ehkä koko kesän ja saaneet enemmän tietoa siitä, miten se on vaikuttanut epidemian kehitykseen ja myös miten kesän häät ovat vaikuttaneet viruksen leviämiseen. Kuvittelisi myös, että ellei tule liian jyrkkää nousua tartunnoissa, rajoituksia ei enää kiristettäisi kuin enintään lyhyiksi ajanjaksoiksi, joten on todennäköistä, että rajoitukset eivät ainakaan 50 hengen häitä estäisi.

Kuva: theknot

Optimistisimmat ennustavat rokotetta jopa syksyksi, mikä olisi tietenkin aivan mahtava uutinen. Se tuntuu kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä, muun muassa MTV uutisten juttuun on listattu muutamia syitä. Toisaalta esimerkiksi tässä jutussa ennustetaan rokotetta alkuvuodelle 2021. Kukaan ei varmuudella tiedä, mutta itse oletan (ihan vain lukemani perusteella), että rokote ei tule ainakaan laajaan käyttöön vielä talvella 2021. Toinen vaihtoehto on laumasuojan saavuttaminen, en tiedä voisiko se olla todellisuutta vaikka jo talvella.

Ensi kesänä

Tämä onkin hankala tilanne, sillä monet ovat suoraan siirtäneet häänsä vuoden päähän, ajatellen, että turha ottaa mitään riskejä. Tämän hetkisen tiedon valossa (edelleen tässä jutussa joitain syitä) on hyvin mahdollista, että rokotetta ei ole vielä ensi kesänä. Siitäkään ei tietääkseni ole varmuutta, että rokotetta saataisiin ikinä. Virus sen sijaan on saattanut muuttua vaarallisemmaksi – tai sitten ei. Toisaalta, on myös mahdollista, että rokote saadaan ennen kesää tai olemme saavuttaneet laumasuojan ja ensi kesänä häitä voi juhlia täysin huoletta. Se on varmaa, että tiedämme enemmän viruksesta ja sen aiheuttamasta sairaudesta ja sen hoidosta. On kuitenkin myös se pienehkö mahdollisuus, että häät vuoden päästä kesällä eivät ole turvallisemmat kuin tänä kesänä vaan, että ne ovat silloin vielä suurempi riski.

Joskus vielä myöhemmin

Miksi sitten juhlia häitä lainkaan niin kauan kun ne voivat laittaa ihmisiä vaaraan? Mitä jos häät tästä lähtien ovat pieniä, ehkä 10 hengen tilaisuuksia, kunnes rokote on valmis, olettaen, että sellainen saadaan. Tämä on turvallisuuden näkökulmasta toki aukoton ratkaisu. Mutta tämähän oli juuri se, mitä teimme kaksi kuukautta. Sillä eihän olisi mitään järkeä tai syytä jättää vain häitä juhlimatta, jos silti käydään ravintoloissa, urheilutapahtumissa, harrastuksissa, ostoskeskuksissa, huvipuistoissa ja niin edes päin. Haluan vain sanoa tämän sen takia, että joku ajattelee, että minkä takia ottaa mitään riskiä häiden takia. Mutta jollekin se on häät, toiselle lapsen urheiluharrastus, toiselle teatteri ja jollekin jotain muuta. Me kaikki henkilökohtaisesti tarvitsemme jonkinasteista paluuta normaaliin ja yhteiskunta tarvitsee sitä myös. Luulen, että näiden viimeisen kahden kuukauden jälkeen ei tarvitse erikseen kirjoittaa siitä, miten rankkaa se olisi henkisesti, jos istuisimme kodeissamme vaikka vielä vuoden. Mahdotonta se ei ole, mutta silläkin olisi suuret vaikutukset elämänlaatuun, terveyteen ja talouteen. Talouden näkökulmasta, mikäli olet joskus kuullut, että häät ovat kalliita, niin ne ovat. Eli nekin pyörittävät taloutta ja montaa toimialaa, jotka menevät konkurssiin, jos häitä aletaan perumaan monta kuukautta peräkkäin.

Pitää kuitenkin muistaa myös se, että tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että häissä ja muissa suurissa juhlissa tartuntariski on suurempi kuin joissain muissa aktiviteeteissa tai tapahtumissa. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka suuri riski ne ovat ennen kuin saamme lisää tietoa, tai onko häiden aiheuttamaa riskiä mahdollista vähentää. Olisivatko vaikka suuretkin häät ulkona isossa telttakatoksessa enää sen suurempi riski kuin monet muut aktiviteetit, joita nyt aletaan sallimaan?

Kuva: Weddingwire

Lopulta vielä pari seikkaa, jotka eivät liity turvallisuuteen. Harmittaako, jos pitää häät ja osa vieraista ei tule paikalle viruksen pelossa, tai koska he ovat sairastuneet? Myös vaikka oma vanhempi voi joutua perumaan tartunnan takia, vaikka olisi itse oireeton. Entä jos pari itse sairastuu kaksi päivää ennen häitä? Tai entä vieraat, jotka saapuvat, mutta eivät uskalla tanssia tanssilattialla, halata hääparia, jutella kenellekään tai muuten pysty viihtymään häissä viruksen pelon takia? Nimittäin, jos vaikka olisikin niin, että tänä kesänä olisi turvallisempaa juhlia häitä, kuin ensi kesänä – en sano, että näin on, vain jos- ehkä vuoden päästä kesällä oltaisiin jo totuttu tilanteeseen paremmin ja osattaisiin silti nauttia juhlista. Eli vaikka silloin riski olisikin suurempi, olisi ihmisistä ehkä huomattavasti miellyttävämpää tulla häihin.

Viimeinen seikka on lasten hankinta ja muut vastaavat syyt. Naisen paras hedelmällinen ikä on 20-30 vuotta, kohtalainen 30-35. Edelleen on paljon pareja, jotka haluavat naimisiin ennen lasten hankintaa. Mitä vanhempi on se osapuoli, joka luovuttaa munasolun, sitä enemmän jokainen vuosi, millä häät lykkääntyvät riskeeraa perheenlisäyksen saamista. Toki myös miehen ikä vaikuttaa, muttei yhtä dramaattisesti. Kaikille vuodella siirtäminen ei ole pelkkä harmi häiden siirtymisestä, vaan riski perheenlisäyksen hankkimista kohtaan. Tähän ratkaisu joillekin on vihkiminen pienen porukan läsnäollessa ja häät joskus sitten myöhemmin. Se onkin erinomainen vaihtoehto heille, joille se sopii.

Monelle parille pikavihkiminen maistraatissa tai kirkkohäät muutaman läheisen läsnäollessa eivät kuitenkaan ole vaihtoehto. Milloin sitten olisivat polttarit ja häämatka? Polttarit vuosi vihkimisen jälkeen? Häämatka vuotta myöhemmin vauvan kanssa? Häät, kun viimeisillään raskaana, tai pienen vauvan kanssa? Monilla on jo lapsia naimisiin mennessään ja useille asioiden tekeminen ”perinteisessä” järjestyksessä ei ole tärkeää ja siinähän ei ole yhtään mitään vikaa. Mutta monille ne ovat ehdottoman tärkeitä asoita, häät ovat kuitenkin yksi ihmisen elämän tärkeimpiä hetkiä ja on myös sallittua haluta polttarit, häät, häämatka ja lapset tuossa järjestyksessä.

Kuva: insideweddings

Jäljelle jää siis kolme vaihtoehtoa:

  1. Juhlia häitä, kun viralliset suositukset sen sallivat ja hyväksyä riskit
  2. Jäädä odottamaan miten tilanne kehittyy, tietämättä varmuudella ovatko häät turvallisemmat nyt vai tulevaisuudessa
  3. Jättää häät juhlimatta, tai siirtää ne kauas tulevaisuuteen, ehkä vuosien päähän.

Me emme haluaisi jakaa häitämme osiin pieneen vihkimiseen ja häihin joskus myöhemmin. Toisaalta haluaisimme mennä naimisiin mahdollisimman pian, emmekä ole valmiita siirtämään häitä vaikkapa kahdella vuodella. Olemme sopineet, että ensi kesä on aivan ehdoton takaraja, joten menemme kuukausi kerrallaan tilannetta arvioiden.

En lähde sanomaan, mikä on paras ratkaisu kenellekään, koska luonnollisesti en tiedä. Tässä ei olekaan tarkoitus neuvoa tai tuomita ketään, vaan pohdiskella ja tuoda esiin erilaisia ajatuksia. Toivottavasti tästä oli apua muille asian kanssa painiville.

2 kommenttia

  • Matkalaulu

    Huh, menee kyllä elämä synkeäksi, jos ensi kesänä elämme koronan pahis-pikkusiskon kanssa! Olen ehkä alitajuisesti suojellut itseäni ja jättänyt nämä ennustukset lukematta. Laitan kaikki mahdolliset sormet ja varpaat pystyyn ja toivon, että näin ei kävisi! Pahuksen korona. Tsemppiä teille!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish