Koronavirus

Koronavirus ja häät

Kuva: Yahoo

Julkaistu alun perin Meidän Häät -sivustolla.

Olen tähän asti pitänyt korona-hysteriaa hieman liioiteltuna, mutta tänään lukiessani Häät2020 – Facebook ryhmän kirjoituksia ja katsoessani hallituksen tiedoitusta, jouduin myöntämään itselleni, että tämä voi pahimmillaan vaikuttaa meidänkin häihimme monellakin tapaa.

Meille tämän hetken merkittävin uutinen oli Helsingin Sanomissa, jossa ilmeni, että matkat Suomesta Yhdysvaltoihin on kielletty 30 vuorokaudeksi. Polttarini oli suunniteltu jenkkeihin ja mikäli kielto jää 30 vuorokauteen se ei ole ongelma, mutta sen pidempi kielto saattaa muuttaa koko polttarisuunnitelman. Potentiaaliset ongelmat eivät jää toki tähän.

Kurjinta oli lukea Facebook -ryhmässä ihmisistä, joilla oli häät suunniteltu Italiaan. Muutamalla piti olla häät parin viikon sisällä, en voi edes kuvitella miltä heistä mahtaa tuntua.

Kaikki, joilla on tulossa vieraita riskialueilta joutuvat nyt odottamaan jännityksellä pääsevätkö kyseiset vieraat häihin lainkaan. Olen toivonut kovasti, että juuri 100 vuotta täyttänyt iso-tätini pääsisi Kanadasta juhlimaan häitämme, mutta hänen matkustaminen ja osallistuminen isoon tapahtumaan olisi liian riskialtista nyt. Voimme vain toivoa, että tilanne paranee. Muut ulkomailta tulevat vieraamme tulevat USAsta ja Englannista, joten jäämme odottamaan jännityksellä, miten tilanne näissä maissa kehittyy. Toisaalta, mikäli tilanne kehittyy pahaksi Suomessa, ei kukaan halua, tai voi, tulla Suomeen. Tämä tarkoittaisi, että kummitätini ja kaksi morsiusneitoani eivät pääsisi häihimme.

Perinteinen onnittelujono, jossa kätellään morsiusparia ei ole tällä hetkellä hyvä idea, mutta onnittelut voi toki toivottaa ilman kättelyäkin. Mikäli tilanne kuitenkin pahenee, isommaksi pettymykseksi voi tulla se, etteivät riskiryhmiin kuuluvat henkilöt uskalla osallistua suuriin tapahtumiin ja kaikki vieraamme Suomestakaan eivät voisi tulla paikalle. Jotkut vieraat voivat taas joutua perumaan, mikäli epäilevät sairastuneensa. Puhumattakaan siitä, että toinen meistä sairastuisi. Itse nuorena terveenä ihmisenä parantuu varmasti, mutta eihän sitä voi altistaa muita ihmisiä ja häät olisi pakko siirtää.

Kuva: HappyGhana

Kyselin vakuutusyhtiöltämme häiden vakuuttamisesta, mutta ainakaan Fennia ei tarjoa mitään vakuutusta häille. Onkin ihan hyvä alkaa miettimään varasuunnitelmaa, jossa taloudelliset vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi, mikäli häitä joutuu siirtämään. Meillä on varausmaksu maksettu kuvaajalle, hääpaikalle, hääkakun tekijälle ja kukittajalle. Yhdessä niistä tulee noin 2000 euroa. Mikäli hääpäivä muuttuu, voi olla, että joutuu vaihtamaan paikkaa ja kuvaajaa ja mahdollisesti muitakin palveluntarjoajia sen lisäksi, että menettää varausmaksunsa.

Täytyy alkaa miettimään myös sitä, tuleeko häämatka onnistumaan sellaisena, kun sen on suunnitellut. Tietyt maat ovat tällä hetkellä liian riskialttiita matkustaa ja on vain arvailua, mitkä maat täytyy sulkea pois tilanteen kehittyessä. Moni on varannut jo sekä hotellit että lennot, mutta matkavakuutus korvaa onneksi kulut, mikäli matka peruuntuu koronan takia. Mekin olemme varanneet suurimman osan hotelleista, mutta muistaakseni ainakin suurimman osan saa perua vielä viikkoa ennen. Olemme myös matkustamassa vasta syksyllä, joten olen optimistinen sen suhteen, että tilanne on siihen mennessä rauhoittunut.

Kuva: routeperfect

Itse enteilen, että pahin tilanne saavutetaan juuri kesän aikana, mutta mikä vaikutus häihin tulee todellisuudessa olemaan on tällä hetkellä vain arvailua. Olen sujut sen asian kanssa mikäli päivää joudutaan siirtämään, toivon vain, että sekin selviää mahdollisimman pian, niin päästään miettimään uutta suunnitelmaa.

On hyvin mahdollista, että vaikutukset häihin jäävät lopulta olemattomiksi suurimalle osalle, joten en aio huolestua, ennen kuin on syytä. On kuitenkin hyvä idea alkaa miettimään vaihtoehtoja häämatkan suhteen ja valmistautua siihenkin, vaikka epätodennäköistä onkin, että hääpäivä siirtyy. Ennenkaikkea pidetään huoli käsien pesemisestä ja pysytään kotona sairaina, mihinkään muuhun ei voi nyt vaikuttaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish