Vauva

Kuinka valmistaa taapero vauvan tuloon

Olen aina halunnut enemmän kuin yhden lapsen, mutta siitä lähtien kun Jordan syntyi, ajatus ei ole tuntunutkaan ihan ongelmattomalta. Ensin minua vaivasi ajatus siitä, että tuntuisiko Jordanista siltä, että hän ei riitäkään? Tästä pääsin vihdoin yli kun ajattelin asiaa niin, että kuinka surullista minusta olisi jos minulla ei olisi siskoani joka on ollut minulle aina hyvin läheinen. Aloin ajatella asiaa ennemminkin niin päin, että yritämme saada enemmän kuin yhden lapsen juurikin hänen ja heidän takiaan, emme halua, että lapsemme joutuisi kasvamaan ilman sisarusta.

Nykyään olen varma, että lapset tulevat pidemmän päälle olemaan onnellisia sisaruksestaan, mutta haluaisin saattaa sisarussuhteen mahdollisimman hyvälle alulle ja sitä varten olen kerännyt netistä vinkkejä siihen, miten taaperoa voi valmistaa vauvan tuloon. Jordanhan on aina ollut tosi kiinni minussa, joten olen ollut hieman huolissani siitä, miten hän suhtautuu siihen, että perheeseen tulee vauva. Tässä siis muutamia keräämiäni vinkkejä taaperon valmistamiseen vauvan tuloon.

Ennen vauvan syntymää

Kerro taaperolle vauvasta. Nykyään ymmärretään jo se, että taaperot ja jopa vauvat ymmärtävät puhetta paljon paremmin kuin ehkä olettaisi, joten on tärkeää alkaa kertomaan tulevasta pikkusisaruksesta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Minä ihmettelin yksi päivä, että miksi Jordan haluaa yhtäkkiä nostaa paitaani ylös ja katsella vatsaani, mutta se johtui tietenkin siitä, että olin höpötellyt hänelle kuinka äidillä on masussa vauva, hänen pikkusisaruksensa. Ei hän tietenkään sitä voi käsittää, että se on vatsan sisällä, mutta hän ymmärtää kyllä, että jotain masussa tapahtuu, koska vatsani on hänestä nyt niin mielenkiintoinen ja kerran se sai spontaanin pusunkin. Tosin yksi päivä hän myös puraisi minua vatsasta kun höpöttelin taas jotain pikkusisaruksesta masussa, että en tiedä oliko se tarkoituksellinen ensimmäinen hyökkäys pikkuista vastaan 😅.

Harjoitelkaa elämää vauvan kanssa. Olemme harjoitelleet nukella vauvanhoitoa yhdessä. Jordanista on kiva, jos vaihdetaan nuken vaippa ennen hänen vaippaa, hän tykkää laittaa nukelle tutin suuhun ja hän on oikein reipas apuri, kun vaihdamme nukelle vaipan, hän tuo nukelle ainakin yhdeksän puhdasta vaippaa. Voitte myös käydä jonkun tuttavanne luona, jolla on vauva ja auttaa taaperoa sillä tavoin hahmottamaan, mitä on tulossa.

Kerro hänen omasta syntymästään. Näytä kuvin ja kerro tarinoin sekä odotusajasta että hänen syntymästään, jotta hänen on helpompi käsittää, mitä on tulossa ja ehkä jopa samaistua vauvaan.

Ota taapero mukaan odotukseen. Kerro, minkä kokoinen vauva milloinkin on ja ota hänet mukaan kuuntelemaan vauvan sydämenlyöntejä. Näytä kuvia ultrasta ja anna hänen kokeilla, kun vauva potkii. Näin hän pääsee itsekin innostumaan vauvasta ja uudesta roolistaan isosisaruksena. Mitä enemmän aiheetta käsittelette etukäteen, sen helpompi hänen on tottua ajatukseen. Puhukaa myös siitä, millaista elämä on, kun vauva tulee, kuinka hän vaatii paljon syliä ja saattaa itkeä öisinkin, kuten taaperokin teki vauvana.


Vauvan syntymän jälkeen

Sairaalassa. Kun taapero tulee käymään sairaalassa (tai näette ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen), anna jonkun toisen pidellä vauvaa ja ota taapero itse vastaan iloisesti syliisi. Vauva ei tunnu heti niin suurelta uhalta, kun hän ei ole sinulla ja sinulla on heti syli vapaana taaperolle. Pyydä myös vieraita, jotka tulevat katsomaan vauvaa joko sairaalaan tai kotiinne, että he tervehtivät ensin taaperoa, sitten vasta vauvaa. Vauva ei käsitä, missä järjestyksessä hän on tervehdyksissä, mutta taaperon täytyy edelleen tuntea olonsa yhtä tärkeäksi.

Lahjat. Voit antaa taaperolle myös jonkin pienen lahjan ensi tapaamisen yhteydessä, onhan hänestä juuri tullut isosisko/veli, joten sitä voi hyvin juhlia samalla. Mikäli vauvaa katsomaan tulleet vieraat tuovat hänelle lahjoja, voit ehdottaa, että he toisivat jotain pientä taaperollekin.


Viettäkää aikaa yhdessä. Anna taaperolle paljon aikaa yhdessä kanssasi niin ennen kuin jälkeenkin vauvan syntymän. Ennen syntymää tämä ei ehkä ole suuri haaste, mutta se on tosi tärkeää myös syntymän jälkeen. Me ajattelimme, että ottaisimme molemmat yhden viikottaisen harrastuksen Jordanin kanssa syksystä alkaen, Eerikki taaperosirkuksen ja minä englanninkielisen muskarin. Näin sitten kun vauva syntyy, meillä molemmilla on varmasti kahdenkeskistä aikaa Jordanin kanssa joka viikko. Toki pyrimme viettämään kahdenkeskistä aikaa myös esimerkiksi silloin, kun vauva nukkuu.

Pitäkää kiinni rutiineista. Taapero on tottunut rutiineihinsa, joten on tärkeää, etteivät ne muutu radikaalisti vauvan saavuttua. Pyrkikää pitämään kiinni taaperon aikataulusta, harrastuksista ja muista menoista kuten ennenkin.

Näytä hänelle kuvia ja videoita hänestä itsestään vauvana. Taaperolle ajatus siitä, että vauvavaihe ei ole ikuinen on hyvinkin vaikea käsittää. Näytä hänelle siis kuvia ja videoita hänestä itsestään kun hän oli vauva, jotta hänen on helpompi ymmärtää, että pikkusisaruskaan ei ole ikuisesti vauva, vaan hänestä tulee vielä kiva leikkikaveri.

Auta taaperoa tuntemaan empatiaa vauvaa kohtaan. Vauvan itkiessä voit sanoa ääneen jotain sellaista kuin ”itkeeköhän vauva, koska hänellä on nälkä?” tai ”vauvaa taitaa pelottaa kova melu ja siksi häntä itkettää”. Tämä auttaa taaperoa käsittämään, että vauvalla on tunteet eikä hän itke huvikseen.

Päästä taapero auttamaan vauvan hoidossa. Mikä parempi tapa kokea ylpeyttä siitä, että on isoveli/sisko ja kuinka taitava jo on, kuin päästä auttamaan vauvan hoidossa. Anna taaperon olla virallinen vaipanojentaja tai mikä työ hänelle sopiikin ja häntä kiinnostaa. Näin taapero ei koe jäävänsä ulkopuoliseksi, vaan vauvan hoito on hänestäkin hauskaa ja hänen apuaan tarvitaan siihen. Imetysaika voi olla vaikkapa taaperon lukuaikaa, jolloin hän voi lukea/selata lempikirjojaan vieressäsi ja sinä voit auttaa imetyksen ohella.

Anna vauvankin odottaa. Sen ei tarvitse aina olla taapero, joka joutuu odottamaan. Anna joskus taaperolle ensin se mitä hän tarvitsee ja sitten vasta vauvalle. Näin hän oppii, ettei vauva tule automaattisesti aina ensin, vaan myös hän joutuu joskus odottamaan eikä tilanne tunnu niin epäreilulta.

Kaikki tunteet on ok! On ymmärrettävää, jos vauva ei ole taaperosta aina kiva juttu, joten anna hänen ilmaista tunteensa, myös negatiiviset, ja opeta hänelle, ettei tunteita tarvitse koskaan hävetä. Kun tunteet saa käsitellä rauhassa sellaisina kuin ne ovat ne menevät helposti ohi ja olo paranee, joten älä pelästy, vaikka taaperolla olisi välillä negatiivisiakin tunteita vauvasta. Ole sen sijaan iloinen, että hän kokee, että voi jakaa ne kanssasi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish