Leikit ja perinteet

Kuka kukin on häiden jälkeen?

Naimisiin mentyä perhe laajenee käsittämään myös puolison perheen. Käly, appi, kyty… millä nimellä uusia sukulaisia sitten kutsutaan? Itse en rehellisesti sanottuna meinaa aina muistaa, joten jos sinulla on sama ongelma, tässäpä lista avuksesi!

Anoppi
Tämä on helppo, puolison äiti

Äippäliini, eli Eerikin tuleva anoppi 🙂

Appi
Puolison isä

Kyty
Aviomiehen veli

Käly
puolison sisar, veljen vaimo tai puolison veljen vaimo

50% Eerikin tulevista kälyistä 😀

Lanko, Näälämies (ei, en keksinyt tätä itse), Suoveri
puolison veli, sisaren mies tai puolison sisaren mies. Alun perin se on voinut olla muukin sukulainen, joka on saatu avioliiton kautta.

Miniä
Oman lapsen vaimo

Nato
Aviomiehen sisar

Vävy
Oman lapsen aviomies. Nimitys kotivävy tarkoittaa vävyä, joka asuu puolison vanhempien kotitalossa.

Sanat anoppi ja appi, mutta myös miniä ja vävy ovat muuten todella vanhoja kantauralilaisia sanoja. Suvun jatkuminen on ollut niin tärkeä asia, että heille nimet ovat vakiintuneet jo tuhansia vuosia sitten.

Kuten jokainen, joka on puhunut ihmisille viimeisen 20 vuoden aikana tietää, kyty tai nato eivät ole mitenkään kovassa käytössä tänä päivänä, ainakaan näissä merkityksissä. En myöskään usko, että tulevat lankoni olisivat iloisia, jos kutsuisin heitä näälämiehiksi, tosin pokkani ei varmaan kestäisi sitä tehdäkään.

Oletteko muuten koskaan miettineet, miksi appea kutsutaan usein appi-ukoksi, mutta harva kutsuisi anoppiaan anoppi-akaksi (ainakaan päin kasvoja)? 😀 Toisin sanoen, miksi akka-sanasta on tullut ajan myötä loukkaava ja ukko sanasta ei?

Käytetään listaa siis harkiten, itse en ainakaan aio sanoa, että lähdenpä anoppi-akan ja naton kanssa kahville, se ei kuulosta hyvältä, vaikka pelkkää hyvää tarkoittaisikin. 🙂

Helppohan se on vielä hymyillä 😀

Toivottavasti listasta oli hyötyä!

Lähteet: Wikipedia ja Yle

2 kommenttia

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish