Muut

Mikä on eläinsuojelua?

Terveisiä Rukalta! Palasin eilen illalla Rukalta, hieman yllättäen pää täynnä pohdintoja eläinsuojelusta. Saatte siis muutaman kuvan Rukalta ja paljon pohdintaa eläinten suojelemista.

En menisi ulkomailla halailemaan tiikereitä tai ottaisi osaa mihinkään muuhunkaan tapahtumaan, jossa epäilisin, että eläimet saattavat kärsiä. Olen eläinrakas ja pyrin tekemään eettisiä valintoja, mutta olen huomannut, että toive olla tekemisissä eläinten kanssa ja halu suojella niitä, on usein hyvin vaikea yhtälö.

Olimme Rukalla pienellä porukalla ja yksi ystävistämme halusi kovasti päästä käymään Husky ajelulla, sillä hän halusi tukea suomalaista toimintaa, nyt, kun kansainväliset turistit puuttuvat. Minusta idea oli hyvä, etenkin kun ajatus oli tukea suomalaista toimintaa. Tässä kohtaa täytyy kertoa, että olen suuri Suomi-fani, ulkomailla asuminen sai aikaan sen, että aloin arvostamaan kotimaatani aivan eri tavalla kuin ennen. Siitä syystä ajattelin, että jos Suomessa on jotain eläinaktiviteettia, se on varmasti erittäin eettistä ja eläimet nauttivat elämästään.

Myönnän, että olin alkanut epäilemään tätä jo silloin, kun kävimme Rovaniemellä poroajelulla. Kyseessä oli joulupukin maassa oleva lyhyt kierros, jonka poro löntysteli menemään, kun me istuimme kyydissä pulkassa. En tiedä mitä muuta porot päivittäin tekivät, enkä päässyt keskustelemaan porojen elämästä siellä sen tarkemmin, joten en voi sanoa muuta kuin, että itselleni jäi tunne, että olikohan tämä nyt oikein antaa rahaa tällaiseen toimintaan.

Huskyajelulla sain tämän saman tunteen. Me pääsimme juttelemaan omistajien kanssa kierroksen jälkeen ja pidän heidän puheidensa perusteella ja koirien käytöstä seurattuani hyvin mahdollisena, että Huskyt todella nauttivat työstään. Mikä minua sen sijaan huolestutti, oli koirien elämä, kun he eivät pääse vetämään. Koirat asuivat aika pienissä aitauksissa (häkeissä?) toisen koiran kanssa. Heillä ei ollut mitään leluja tai muitakaan aktiviteetteja aitauksissa ja kesällä ilmeisesti ainoa aktiviteetti oli päästä hetkeksi juoksemaan isompaan aitaukseen. Minun on vaikea uskoa, että se on mielekästä elämää millekään eläimelle. Mietin myös, että olisivatko ne vähemmän kiinnostuneita reen vetämisestä, mikäli ne eläisivät muuten virikkeellisempää elämää.

Eläintarhat ja akvaariot ovat toinen asia, jota mietin usein eettisyyden näkökulmasta, mutta olen aika vakuuttunut, että esimerkiksi Korkeasaaressa elävät eläimet eivät pärjäisi luonnossa ja eläintarhojen eläimillä on voitu rikastuttaa luonnossa elävien geenikantoja. Lintujen pitämistä häkeissä en voi kyllä ikinä käsittää. Tunteeni aiheesta ovatkin hieman ristiriitaiset, mutta olen ajatellut, että vaikkapa Korkeasaaren toiminnan tukemisessa on enemmän hyvää kuin huonoa.

Asia, johon olen myös havahtunut, ovat lemmikit. Ajattelin kania hankkiessa, että se on hyvä asia, annan hyvän kodin jollekin, joka voisi muuten päätyä huonoon kotiin, teen siis hyvän teon. Kuitenkin eläimelle kotieläinelämä ei ole millään tavoin luonnollista, pois lukien esimerkiksi koirat, jotka ovat siihen jalostettuja. En kuitenkaan tiedä kuinka hyvää elämää moni koiristakaan elää. Aina voi ajatella, että ottaa löytöeläimen, joka muuten ehkä lopetettaisiin, mutta jo lemmikin omistamalla ikään kuin tekee lemmikin pitämisen hyväksyttäväksi ja ehkä joku joka saa siitä inspiraation hankkia oman lemmikin, päätyykin sitten vaikka lyttykuonoiseen koiralajiin, joiden terveysongelmista on viime aikoina kirjoitettu paljon.

Kun pidän eläimistä niin paljon, viihdyn vaikkapa juuri Korkeasaaressa ja akvaarioissa ja haaveilen, että pääsisin ratsastamaan hevosella luonnossa ja katsomaan valaita luonnollisessa ympäristössään. Ajattelen, että nämä ovat aktiviteetteja, jotka eivät tuo eläimille kärsimystä, mutta ehkä olen niistäkin aivan väärässä. Haluaisin kuitenkin uskoa, että eläimien kanssa voi olla tekemisissä joillakin muillakin tavoin kuin vain yksin luonnossa. Kysymys on vain, mitkä ovat ne oikeat tavat.

Tarkoitukseni ei ole syyllistää ketään millään tavoin, pohdiskelen tässä vain asioita, jotka ovat itseäni mietityttäneet. Jos jollakin on enemmän tietoa näistä aiheista, puolesta tai vastaan, kuulenkin ne erittäin mielelläni. <3

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish