Ideoita,  Muut

Miten huomioida vieraat häissään?

Kuva: Atlanta Wedding Photography/Pinterest

Joskus kuulee parien sanovan, että tärkeintä häissä on heidän rakkautensa, eivät ne muuten ole niin tärkeät, tai että kyseessä on heidän päivänsä, ei sitä vieraita varten juhlita tai muuta vastaavaa. Nämä ovat kaikki oikein hyviä lähestymistapoja omiin häihinsä, mutta ne eivät ole aivan miten kuvailisin meidän suhtautumistamme.

Meille on todella suuri asia mennä naimisiin, sanoa tahdon ja sitoutua avioliittoon. Tämän nyt pitäisi olla itsestään selvää, kun naimisiin ollaan menossa, mutta mainittakoon kuitenkin. 😀 Meille on kuitenkin myös todella tärkeää pitää juhlat, jossa ovat kaikki meille läheiset ihmiset. Me rakastamme pitää juhlia ja järjestää brunsseja ja illallisia tai keksiä oikeastaan mitä vaan kivaa tapahtumaa. Ajatus siitä, että saamme tämän yhden kerran kaikki nämä rakkaat ihmiset saman katon alle ja voimme suunnitella heille ihanan päivän kanssamme tuntuu aivan uskomattoman ihanalta. Toki voimme pitää juhlat millä vain tekosyyllä tai voisimme mennä naimisiin vaikka maistraatissa, mikäli tärkeää on vain avioliitto tai toisaalta ystävien kanssa juhliminen, mutta erikseen, kumpikaan näistä ei tuntuisi niin ihanalta. Mistä olemme niin äärettömän innoissamme on se, että saamme mennä naimisiin kaikkien näiden rakkaiden ihmisten paikalla ollessa. Eli haluamme nimenomaan nämä kaksi asiaa yhdessä, ei vain meidän kahden, vaan meidän kaikkien päivän, jossa meille tärkeät ihmiset saavat olla mukana tähänastisen elämämme tärkeimmässä päivässä.

Kuva: Glamour/Getty Images

Miten sitten voi huomioida vieraansa, jotta heillä olisi mahdollisimman ihanat juhlat? Ideoin alle listan asioista, joita itse olen aiheen tiimoilta ajatellut, ne eivät ole tärkeysjärjestyksessä. Aina ei ole mahdollista, tai mielekästä, järjestää kaikkea, älä siis ota listaa niin, että jos jokaista kohtaa ei voi ruksata, niin kyllähän ne vieraat on heitteille jätetty. 😀 Lista on enemmänkin ajatuksia, joiden uskoisin tuovan iloa vieraille jos edes joitain niistä on voitu toteuttaa.

  1. Kuljetus. Jos hääpaikka on kauempana on huomaavaista tarjota vieraille kyyti sinne ja takaisin. Joskus etenkin tämä takaisin osuus unohtuu ja vieraat ovat sitten jumissa hääpaikalla ja joutuvat valitsemaan maksavatko suuret summat, että pääsevät taksilla kotiin, lähtevätkö juhlista aikaisin, ovatko juomatta ja ajavat kotiin vai muuttavatko pysyvästi asumaan kyseiseen ”hornankuuseen”, kun poiskaan ei pääse.
  2. Baari. Olen aiemminkin maininnut, että avoin baari on meille tärkeä, mutta ymmärrän hyvin, että kaikille se ei ole mahdollinen etenkään ravintolahäissä. Myös mikäli pariskunta ei itse juo ja suurin osa vieraista ei juo, tilanne on erilainen.
  3. Ruoka. Vaikka itse ei voisi ymmärtää, miksi joku ei suostu syömään pihviä/haluaa syödä pihviä, jos kutsuu ihmisiä vieraakseen on kohteliasta huomioida heidän ruokavalionsa. Toki, jos molemmat hääparin osapuolet ovat kasvissyöjiä eettisistä syistä, minusta on täysin asiallista, että vieraille tarjoillaan kasvisruokaa, sitä kaikki kuitenkin voivat syödä. Minä olen kala-kasvissyöjä ja olen hyvin tarkka siitä, että myös kasvissyöjät saavat kunnon ruokaa häissämme ja olen iloinen, että hääpaikassamme HSS Paviljongissa sitä ymmärretään. Vaikka voin itse syödä kalaa valitsen usein kasvisvaihtoehdon ja jos jokin asia saa minut ärtymään, se on ruoka ilman proteiinia. En ole vieläkään päässyt yli siitä, että erään hääpaikan kasvisvaihtoehto oli SELLERIÄ JA OMENAA. On huomaavaista huolehtia, että kasvissyöjät, vegaanit ja keliaakikot saavat myös jotain ravitsevaa ja maukasta. Muista myös, että mikäli hääkakku on ainoa jälkiruoka, niin jos se ei ole gluteeniton/vegaaninen, myös heille ja allergisille olisi kiva hankkia jotain. Tähän hyvä vaihtoehto voi olla karkkibuffet, muista vain merkata erikseen vegaaniset ja gluteenittomat namit 🙂
  4. Live bändi. On yllättävän tärkeää päästä laulamaan Sata salamaa kello yksi aamulla, älä siis evää tätä vierailtasi. Jos ette halua laulaa Sata salamaa kello 1(??), voitte harkita vaikka jazz-bändiä tai pianistia. Live-musiikki vain tuo mielestäni tunnelmaa ja oma kokemukseni on, että DJ ei saa porukkaa juhlatuulelle ja tanssilattialle. Tämä tietenkin riippuu siitä, mikä on parin musiikkimaku ja käyvätkö he vaikka muuten paljon DJ keikoilla, eli kiveen kirjoitettua tämäkään ei tietenkään ole. Ja muista, että vaikka palkkaatte bändin, sen jälkeenhän jää vielä aikaa laittaa omat biisit Spotifyn listalta tulemaan.
  5. Aikaa vieraille. Tämä on tietenkin hieman hankalaa, mikäli vieraita on 200 ja kaikkien kanssa pitäisi ennättää viettää aikaa ja toki haluaisi hieman aikaa myös tuoreen puolisonsa kanssa. Tässä usein toimii onnittelujono, jossa parilla on mahdollisuus jutella jokaisen vieraan kanssa ainakin kerran. Toki korona-aikana pitää miettiä onko se järkevää, ainakaan ei kannata pahastua, jos joku ei siihen halua osallistua. Joissain häissä on koronan takia kättelyn sijaan hetki, jona voi tulla onnittelemaan ilman fyysistä kosketusta, tämä on yksi vaihtoehto.
  6. Vieraiden viihdyttäminen kuvauksen ajan. Mikäli haluaa nähdä toisensa hääpäivänä vasta vihkiseremoniassa, on vihkimistä seuraavan kuvauksen ajaksi huomaavaista järjestää vieraille jotain ohjelmaa. Mitään trapetsitaitelijoita ei tarvitse hankkia, usein ihmiset ovat oikein tyytyväisiä, kun saavat muutaman juoman ja vaikka tilaisuuden kirjoittaa vieraskirjaan. Jos on mahdollista laittaa vaikka kaiuttimista musiikkia, niin vielä mukavempi. Muutama tuoli odottelupaikalla on hyvä olla vanhempia henkilöitä varten. Jotkin tarjoavat tässä kohtaa myös cocktail-paloja. Mikäli häissä on lapsia, tämä voi olla hyvä hetki järjestää lapsille pientä ohjelmaa.
  7. Vieraslahjat. Tämä on omasta mielestäni vähiten tärkeä asia. En jaksa uskoa, että kenenkään fiilis häistä muuttuu merkittävästi, koska he saivat pari sydämenmuotoista karkkia mukaansa. Toisaalta, jokin oikein hauska ja käyttökelpoinen lahja voi tuoda pientä iloa, tarpeeton krääsä jopa harmia. Tässä kannattaa siis mennä oman fiiliksen mukaan. Jos häät ovat lapsettomat, mutta häihin on tulossa paljon lapsien vanhempia, hauska ajatushan olisi pienet lahjat, joista lapsetkin innostuvat. Näin heidät on silti jotenkin huomioitu, vaikkeivät häissä olleetkaan.
  8. Ohjelmaa lapsille. Mikäli häissä on lapsia, heitä voi ajatella muun muassa lasten menulla, leikkipaikalla, lasten ohjelmalla tai jopa palkkaamalla tilaisuuteen lastenhoitajan viihdyttämään lapsia.
  9. Osallistuminen. Vieraat saattavat haluta olla häissä mukana eri tavoin. Vieraskirja on kiva tapa sanoa, että juuri sinun läsnäolosi on tärkeää ja haluamme muistaa aina, että olit mukana. Myöskin puheiden pitäminen on etenkin läheisimmille vieraille tärkeää, mutta ennen kaikkea morsiusparille se on aivan ihana hetki kuulla rakkaiden ihmisten sanoja heistä yhdessä ja erikseen. Mikäli vieraat eivät juuri tunne toisiaan, voivat hauskat leikit tai tehtävät auttaa rikkomaan jäätä. Muista kuitenkin, että kaikki eivät halua olla mukana tehtävissä ja leikeissä, joten osallistumisen tulee aina olla vapaaehtoista.
Kuva: EqualityWeddings

Tärkeintä kuitenkin myös vieraiden viihtymiselle on, että hääpari itse nauttii hääpäivästään. Hääpäivänään ei kannata enää murehtia pieniä pieleen menneitä yksityiskohtia, jos sellaisia tulisikin. Vieraille kuitenkin kaikista tärkeintä on olla siellä juhlimassa teitä ja kutsu häihin on suuri kunnia. He ovat varmasti onnellisia ihan vain, kun saavat olla paikalla kanssanne 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish