Miten tulla joogaopettajaksi
Joogasarja 1/3.
Kaupallinen yhteistyö: HIMA Happiness
Olet harrastanut joogaa pidemmän aikaa ja olet alkanut miettimään, että olisi kiva syventyä lajiin paremmin? Tai olet liikunnan ammattilainen ja haluat lisätä joogan taitoihisi? Tai joogaopettajat näyttävät vaan niin upeilta kuljeskellessaan legginsseissään matto olalla ja sinäkin haluat olla yksi heistä? 😄 Oli syy mikä tahansa, olet alkanut miettimään joogaopettajaksi kouluttautumista. Jee, tervetuloa joukkoon! Kerron seuraavaksi, miten päämäärään pääsee.
Ensiksi tarvitset jonkin verran kokemusta joogaamisesta, tämä on luultavasti itsestäänselvää. Monet kuitenkin kuvittelevat, että tullakseen joogaopettajaksi pitää olla todella notkea ja päästä kaikenlaisiin mielikuvituksellisiin asanoihin. Tämä ei ole minun mielestä totta laisinkaan. Tarkoitus ei ole, että menet tunnille esittelemään upeita temppuja, joita oppilaat yrittävät epätoivoisesti tehdä perässä, vaan luot turvallisen ympäristön, jossa kaikkien on hyvä harjoitella joogaa omalla tasollaan sinun opastamana. Turvallisuudella tarkoitan ennen kaikkea sitä, että oppilaat kokevat tuntisi turvalliseksi tilaksi jossa he voivat tehdä liikkeistä sellaiset versiot, jotka sopiva juuri heille. Varsinaisia vammoja joogassa harvoin tulee koska tahti on niin hidas, mutta toki opit joogaopettajana ohjaamaan myös sillä tavoin, että riskit havereihin minimoidaan.
Joogaopettajan tehtävä on tukea oppilaita heidän omalle tasolle sopivasti ja opastaa heitä heidän omalle keholle sopiviin asentoihin ja harjoituksiin. Minusta joogaopettajan tärkein ominaisuus onkin halu ja kiinnostus auttaa oppilaita löytämään potentiaalinsa ja sitä varten sinun ei tarvitse seistä päälläsi (vaikka osaisitkin).
Eri joogakoulutusohjelmissa voi olla erilaisia vaatimuksia tai toiveita sille, kuinka paljon olet joogannut ennenkuin lähdet kouluttautumaan opettajaksi, mutta mitään virallista minimivaatimusta ei ole. Kun koet, että sinulla on tarpeeksi kokemusta joogasta, lähde reipppasti etsimään joogaopettajakoulutusohjelmaa. Suurin osa koulutuksista kestää vuoden ja se onkin ihan hyvä. Vaikka lyhyempiäkin tiiviskursseja järjestetään ainakin ulkomailla, minusta on hyvä, että on aikaa myös prosessoida kaikkea sitä informaatiota, jota koulutuksessa tulee. Jos olet joogannut pitkään ja intensiivisesti, sitten ehkä jokin tiiviskurssi voi olla toimiva. Minä olen joogannut 22 vuotta eri lajeja, mutta en pitkään aikaan kovin intensiivisesti. Minulle tuo vuoden ohjelma oli sopiva, enkä sitä paitsi olisi voinutkaan, tai halunnutkaan, irrottautua perhe-elämästäni pariksi viikoksi, jotta lähtisin Balille opettelemaan joogaopettajaksi 😄.
Suomessa ja maailmalla järjestetään lukuisia erilaisia joogaopettajakoulutuksia, niiden valintaan paneudutaan seuraavassa osassa tätä kolmen osan joogapostausten sarjaa. Itse kävin HIMA Happinessin joogaopettajakoulutuksen ja sille voinkin antaa suuren suosituksen. Heillä on syksyllä alkamassa seuraava koulutus, linkki tässä. Palataan siis pian aiheeseen, että miten valita joogakoulunsa.