Jooga

Miten työllistyä joogaopettajana

Jooga 3/3

Kaupallinen yhteistyö: HIMA Happiness

Joogapostaussarjan muut osat löydät täältä: Miten tulla joogaopettajaksi ja Miten valita itselle sopiva joogakoulu?

Olet päättänyt opiskella joogaohjaajaksi, valinnut joogakoulun ja valmistunut. Seuraavaksi kerron siitä, miten voit työllistyä uudessa ammatissasi.

Kun puhun tuntipalkoista, huomioi, että sinulle maksetaan vain pitämästäsi tunnista. Eli mikäli sinulla on 90 minuutin tunti ja saat siitä 60 euroa, palkkaan sisältyy myös ne tunnit, jotka käytät tunnin valmisteluun. Jos siis olet tehnyt työtä etukäteen 90 minuuttia suunnitellen tuntia, palkkasi on 60 euroa kolmesta työtunnista.

Alkuun voi olla vaikeaa saada töitä ohjaajana, mutta sijaisuuksia on usein helpompi saada ja niillä voit kerätä sekä kokemusta että nimeä. Se voi myös auttaa, jos sinulla on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, sillä sitä kautta saat ehkä tuntisi helpommin täyteen ja studiolle näkyvyyttä ja tämä voi vaikuttaa studion kiinnostukseen palkata sinut.

Kuntosalit

Ensimmäinen vaihtoehto on hakea kuntosalille joogaohjaajaksi. Tämän etu on se, että mikäli olet kiinnostunut kouluttautumaan myös jonkin toisen ryhmäliikuntalajin ohjaajaksi, voit saada koulutuksen siihen uuden työpaikkasi kautta veloituksetta. Tämän lisäksi etuna on usein kuntosalin jäsenyys ja mahdollisesti joitain muita etuja, kuten lisäkursseja aiheesta. Miinuspuolena on se, että mikäli sinulla on pelkkä joogaohjaajan koulutus, et luultavasti saa kovin montaa viikkotuntia, joten mikäli haluat ohjata täysipäiväisesti, joudut luultavasti etsimään vielä toisenkin työpaikan. Palkka on myös surkea, tietojeni mukaan se pyörii siinä 17-20 euroa/tunti. Tämä sopii siis sinulle, joka haluat kouluttautua lisää ja olet kiinnostunut vetämään myös muita ryhmäliikuntatunteja, tai joka haluat tehdä joogaohjausta vain muutaman tunnin viikossa ja päätoimentulosi tulee muualta.

Joogastudiot

Voit hakea myös joogastudioille töihin. Ehkä sinulla on ihana joogastudio, missä käyt joogaamassa ja missä näkisit itsesikin opettamassa ja silloin kannattaa ehdottomasti kysyä sieltä töitä. Isommissa kaupungeissa on lukuisia joogastudioita, joten niitä kiertämällä voit saada idean, minne sinun tyylisi opettaa sopisi ja missä kuvittelisit itse viihtyväsi. Studiolla opettava saa palkkaa noin 50-70 euroa/joogatunti. Mikäli haluat tehdä joogaohjausta päätoimisesti, tulet luultavasti tarvitsemaan tunteja muutamaltakin studiolta, sillä myöskään studiot eivät voi tarjota tarpeeksi tunteja kokopäiväiseen työskentelyyn.

Omat tunnit

Voit perustaa toiminimen ja suunnitella ja myydä tuntejasi kenelle haluat. Voit pitää tunteja esimerkiksi työporukoille ja myydä niitä työhyvinvointipäiville. Omien tuntien kanssa sinun täytyy löytää tunneille paikka, mutta voit ostaa studioaikaa joogastudioilta tai muista siihen soveltuvista paikoista. Satunnaisten tuntien lisäksi voit tehdä myös kursseja perustuen omiin vahvuuksiisi opettajana, kuten vaikkapa joogaa urheilijoille, tai joogaa aloittelijoille -kurssit. Tässä taivas on rajana, joten kannattaa ryhtyä luovaksi, voit vaikka kysyä, jos saisit pitää läheisessä kukkakaupassa joogatunteja. Voit myös myydä etätunteja tai -kursseja.

Oma studio

Monelle oma studio on se suuri haave ja mikäli se on sinullekin, ei muuta kuin sellaista perustamaan! Omasta studiosta saat tehdä juuri sellaisen kuin haluat. Yrittäjyys on aina paljon työtä etenkin alkuun ja siihen kannattaa varautua, että tulet käyttämään paljon aikaasi muuhun kuin joogan opettamiseen. Mikäli haluat ennen kaikkea opettaa, voi ratkaisu olla perustaa studio ystävän kanssa, jolloin byrokratian pyörittäminen ei ole yksin sinun harteillasi. Kannattaa jutella ihmisten kanssa, joilla on oma joogastudio ja hakea neuvontaa erilaisista tukipalveluista, joita Suomessa uusille yrittäjille on. Eräs tuttavani teki autotallistaan joogastudion ja alkoi opettamaan siellä. Mikäli sinulla on vastaavanlainen tila käytössäsi alueella, jossa voisi olla joogastudiolle tarvetta, niin ideaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä silloin yrityksen perustamiseen liittyvät riskit ja työmäärä jää mahdollisimman pieneksi.

Retriitit

Voit myös järjestää retriittejä esimerkiksi ulkomailla tai ohjata joogaa vaikka hotellissa ulkomailla kausiluontoisesti. Näissä yksi vaihtoehto on tehdä yhteistyötä matkatoimiston tai hotellin kanssa, jolloin he maksavat matkasi ja/tai majoituksesi ja sinä opetat sitä vastaan joogaa tietyn ajan. Ymmärtääkseni näistä harvemmin saa erillistä palkkaa. Jos haluat järjestää retriitin itse, nykyään ainakin kotimaan retriiteissä majoitus ja joogaopetus laskutetaan yleensä erikseen byrokraattisista syistä, tästä löydät lisää tietoa googlaamalla.

Sosiaalinen media

Mikäli sinua kiinnostaa esiintyä sosiaalisessa mediassa ja osaat, tai olet kiinnostunut opettelemaan, videoiden tekoa, tämä voi puhutella sinua. Voit perustaa Youtube -kanavan ja jakaa siellä joogavideoita. Voit myös jakaa jooga-aiheista sisältöä muissa sosiaalisen median kanavissa. Sosiaalisen median kautta tienaaminen tapahtuu joko mainoksilla tai yhteistöillä. Harvalle riittää työksi pelkkä sosiaalinen media, mutta on selvää, että sitä kannattaa hyödyntää, jos suunnittelet omaa studiota tai omia tunteja.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish