
Miten valita itselle sopiva joogaopettajakoulu?
Jooga 2/3
Kaupallinen yhteistyö: HIMA Happiness
Aloitin lyhyen joogapostausten sarjan kaksi viikkoa sitten kirjoittamalla aiheesta, miten tulla joogaopettajaksi? Nyt kun olemme päättäneet ryhtyä opiskelemaan joogaopettajiksi, on aika seuraavan osan eli, miten valita itselle sopiva joogaopettajakoulutusohjelma?
Aloitetaan sillä, että mitään virallisia sääntöjä ei ole, millä perustein voi valmistua joogaopettajaksi. Jokainen koulu on siis vapaa päättämään itse, mitä heidän mielestään koulutuksen tulisi sisältää, kuka sitä voi opettaa ja kauanko se kestää. Tämä on varmasti sekä hyvä että huono asia. Asiantuntevalla joogakoululla on mahdollista järjestää opetus juuri oman mielen mukaan ja valita opettajat, joiden tietää olevan huippuluokkaa. Pahimmillaan se voi johtaa siihen, että esimerkiksi anatomiaan ja muihin tärkeisiin aiheisiin ei paneuduta tarpeeksi tai tarpeeksi asiantuntevan opettajan johdolla. Minusta tämä tuntui vähän epävarmalta lähtökohdalta, joten halusin ehdottomasti koulutusohjelmaan, jonka kautta voisi hakea RYT 200 sertifikaattia. Se tarkoittaa, että joogakoulu on kansainvälisen Yoga Alliancen sertifioima, mikä taas tarkoittaa, että koulutuksen täytyy noudattaa tiettyjä perusraameja. Se loi minulle tunteen, että koulutus tulee olemaan laadukas ja asiantunteva, sillä se perustuu kansainvälisesti käytettyyn ja hyväksi koettuun perusmalliin. Toinen hyvä puoli siinä oli se, että mikäli haluan muuttaa ulkomaille joskus, mistä olemme mieheni kanssa välillä puhuneet, olisi siellä joogan opettaminen paljon helpompaa, kun minulla olisi kansainvälinen opettajasertifikaatti, joka tunnetaan kaikkialla.

En kuitenkaan sano, että suosittelen suoraan sitä vastaan, että joogaopettajakoulutuksen kävisi jossain muussa kuin RYS (Yoga Alliancen Registered Yoga School) koulutusohjelmassa. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää koulutusohjelman sisällöstä ennen sitoutumista. Mikäli esimerkiksi lempijoogastudiosi järjestää opettajakoulutusta ja tiedät jo etukäteen, että heillä opetus on laadukasta ja monipuolista ja opettajakoulutukseen panostetaan kovasti, niin se voi olla erinomainen valinta, vaikka koulu ei olisikaan Yoga Alliancen sertifioima.

Usein joogaopettajakoulutus kestää vuoden ja itselleni se tuntui sopivalta. Oli tärkeää saada aikaa lähiopetusviikonloppujen välissä ihan vain prosessoida opittua ja myös ottaa sitä hiljalleen käyttöön. On olemassa myös intensiivikoulutusohjelmia, joissa esimerkiksi kahdessa viikossa suoritetaan RYT200 opettajasertifikaattiin vaadittavat asiat. Nämä kurssit ovat usein jossain ulkomailla ja ymmärtääkseni ne todella ovat intensiivisiä 12 tunnin päiviä, jotta kaikki informaatio ennätetään jakamaan. Sekin voi varmasti olla hieno kokemus ja mikäli olet joogannut paljon ja intensiivisesti ja ehkä opettanutkin jo hieman, jokin intensiivikurssi voi olla hyvä vaihtoehto. Itselleni se ei olisi ollut tässä kohtaa elämää, kun olin viime vuodet joogannut vähemmän ja opettanutkin vain satunnaisesti.
Miten tein sitten itse valinnan? Kuten olette huomanneet, teen HIMA Happinessin kautta yhteistyötä, mutta minä olin se joka heitä lähestyi idealla, eli miksi juuri he? Tutkin netissä aihetta ja löysin muutaman kivan kuuloisen joogaopettajaohjelman, kaikki valitsemani oli RYS joogakouluja. Koska minulla oli pieni lapsi ja olin aivan alkuvaiheilla uudestaan raskaana, harkitsin vain joogakouluja, jotka olivat lähellä minua, jotta pääsisin helposti kulkemaan kotiin ja takaisin vaikka kesken koulutuspäivän. Laitoin ehdotuksen yhteistyöstä näille muutamalle joogakoululle ja noin puolet olivat kiinnostuneita ja puolet ei. Päädyin kuitenkin pian juttelemaan Lauran kanssa yhteistyöideasta ja sain hänestä niin hyvän fiiliksen, että tein lopullisen päätöksen ihan sen perusteella. Ilokseni voin sanoa, että koskaan en ole sitä katunut.

Toivottavasti tästä oli apua joogakoulun valintaan, palataan pian joogapostausten viimeisen osan kanssa ”Miten työllistyä joogaopettajana” ja muissa aiheissa toki myös 💗.