Muut

Ohje äidinmaitosaippuaan

Enpä olisi ikinä kuvitellut, että kirjoitan tällaisen blogipostauksen! Ennen synnytystä imetys oli minusta välttämätön paha, suunnittelin itseasiassa pumppaavani suurimman osan maidosta. Tässä sitä kuitenkin ollaan, imetys onkin kivaa ja nyt kokkailen äidinmaidosta jo saippuaakin! 😀

Idea äidinmaitosaippuan takana on se, että moni kokee äidinmaidon toimivan myös ulkoisesti tehden hyvää iholle, mutta auttaen myös esimerkiksi vaippaihottumaan ja sekä lasten että aikuisten pieniin ihoärsytyksiin ja haavoihin.

On kaksi tapaa tehdä saippuaa. Toinen on tehdä saippua alusta asti käyttäen lipeää. Olin ensin tekemässä äidinmaitosaippuan tällä metodilla, koska ”jos jotain tehdään, niin tehdään se sitten kunnolla”. Luin kuitenkin aiheesta hieman ja usea lähde oli sitä mieltä, että äidinmaitosaippuaa ei kannata tehdä alusta asti, sillä saippuan muodostuminen lipeästä ja (äidinmaidon)rasvasta on voimakas kemiallinen reaktio ja äidinmaito tuhoutuisi tässä reaktiossa niin, että sen hyödyt katoaisivat mahdollisesti jopa täysin.

Niinpä päädyin toiseen metodiin, eli valmiiseen saippuamassaan, joka sulatetaan ja johon sekoitetaan äidinmaitoa. Tämä tapa on super helppo ja täysin vaaraton, eikä vaadi yksinkertaisimmillaan muuta kuin saippuamassaa, muotin ja äidinmaitoa. Minä halusin saippuaan kuitenkin myös muita elementtejä, joten ostin myös kuivattuja kukkia, saippuavärejä ja eteerisiä öljyjä.

Sain pikkusiskoni ja siskontyttöni innostumaan saippuan teosta myös, ja niin viime lauantaina pidimme ”Brunssia ja saippuaa” iltapäivän.

Olin pumpannut sinä päivänä 80ml maitoa ja otin pakkasesta vielä 100ml maitoa lisää, yhteensä käytin siis 180ml äidinmaitoa, saippuamassaa käytin noin 800g. Olin lukenut, että saippua kyllä jähmettyy, kunhan saippuamassaa on enemmän kuin maitoa. Suosittelen kuitenkin käyttämään selvästi enemmän saippuaa kuin maitoa, sillä tälläkin suhteella saippua oli vielä 24 tunnin päästäkin hieman pehmeää.

Saippuana meillä oli yksi paketti sheavoisaippuamassaa ja yksi paketti Triple butter-massaa, jossa oli mango-, shea- ja kaakaovoita.

Isoin, ja oikeastaan ainoa, haaste saippuan teossa on saippuamassan sulattaminen. Välillä saippuasta suli vain osa ja liikaa kuumetessaan se teki saippuan pinnalle kuplia. Saippua myös jähmettyy uudelleen tosi nopeasti. Suosittelenkin siitä syystä, että käytät pumpattua, jäähdyttämätöntä maitoa, koska se on vielä vähän lämmintä ja laitat kulhoon äidinmaidon, haluamasi tuoksuöljyt, kukat ja värit valmiiksi. Sitten vain lisäät lämpimän saippuamassan, sekoitat seoksen ja valutat sen muottiin ennen kuin saippua jähmettyy.

Pari vinkkiä vielä itse saippuaan:

  • Kukat menettävät saippuassa väriään ja näyttävät helposti rusehtavilta. Suosittelen ripottelemaan kukkia tai niiden terälehtiä jähmettymässä olevan saippuan päälle, niitä ei kannatta sekoittaa saippuamassaan sisään.
  • Luin, että kuplat poistuvat suihkuttamalla saippuan pinnalle alkoholia, en itse testannut tätä, joten en tiedä miten hyvin se toimii.
  • Saippuasta on helppo tehdä moniväristä. Me teimme ensin yhden värin muotin pohjalle, ja lisäsimme sitten hetken päästä toisen, kun saippua pohjalla oli jähmettynyt. Tällä tavoin jokainen kerros voi olla myös eri tuoksuinenkin.
  • Muotiksi käy melkein mikä vain. Kaikenlaiset silikonimuotit käyvät, mutta myös vaikka puhtaan vanukaspurkin pohjalle voi tehdä saippuan.
  • Saippuan annetaan jähmettyä huoneenlämmössä. Minä siirsin valmiit saippuat 24 tunnin jälkeen pieniin minigrip-pusseihin ja pakkaseen. En tiedä kuinka hyvin äidinmaitosaippua säilyy, mutta varmasti paremmin kuitenkin pakkasessa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish