Parhaimmat ja turhimmat vauvantarvikkeet
Olen aina miettinyt, että olisin viihtynyt hyvin partiossa. Veikkaan myös, että pärjäisin siellä hyvin, ainakin, mikäli myös Suomen partiossa ”aina varustautunut” on toimiva ohjenuora.
Kun aloin odottaa Jordania, emme tienneet juuri mitään siitä mitä vauvalle pitäisi hankkia. Sänky ja vaunut tietenkin, vaippoja…. ja muutama muu tarvike, mutta siinä aika pitkälti kaikki mitä osasin nimetä. Kun aloin tutustua lastentavaraviidakkoon paremmin, alkoikin tulla vastaan paljon kaikenlaista mitä olisi kiva hankkia ja mikä voisi helpottaa arkea.
Olette ehkä jo huomanneet kirjoituksistani, että ylivarustautuminen kuuluu luonteeseeni, minusta on ihana kokea, että olen valmistautunut kaikkeen. Oli kyse sitten häiden vessakoreista tai vauvantarvikkeista, mottoni tuntuu olevan ”enemmän on enemmän”… eikä toki unohdeta, että kaiken tulee olla oikean väristä. En todellakaan sano, että tämä on aina hyvä toimintatapa, mutta tämä on minun luontainen tapani toimia.
Olen siis kerännyt kotiimme aikamoisen arsenaalin vauvantarvikkeita ja ne mitä en ole hankkinut, olen tarkkaan käynyt läpi ja hylännyt hyvästä syystä. Väittäisin siis, että olen aika hyvin perillä siitä, mitä laitteita vauvoille on tarjoilla ja moni vempain meiltä löytyykin. Tämä onkin toinen intohimoni ylivarustautumisen lisäksi, laitteet! Kyseessä on kuulemma sukuvika, äitini rakastaa vempaimia myös, piirre, jonka hän peri isältään.
Nyt kun Jordan täyttää kohta puoli vuotta(!), on hyvä aika käydä läpi, kuinka hyödyllisiksi erilaiset tavarat ovat osoittautuneet.
On itsestään selvää, että jokaisen vauvan ja perheen tarpeet ovat erilaiset, joten minun kokemukseni ei toki päde kaikkiin. Koska tykkään varustautua ja rakastan vempaimia, meillä on enemmän tavaraa kuin on välttämätöntä. Muutamalla perusjutulla pärjää varmasti hyvin, moni listattu tavara onkin helpottanut arkea, muttei ole millään tapaa välttämätön.
Vaipparoskis
Vaipparoskis menee ehdottomasti osioon, joka ei ole millään tavoin pakollinen, mutta jonka olen kokenut super käteväksi. Vaipparoskis täytyy tyhjentää ehkä parin viikon välein ja roskis pitää huolen, ettei vaipat haise. Meillä on valkoinen Tommee Tippee -vaipparoskis ja ostin siihen ensin kasetteja, eli muovikoteloita, joissa on uusi roskapussi, mutta olen sittemmin oppinut, että siihen saa ostettua pelkkää muovipussia! Tämä on iso helpotus, sillä ihmettelin vempaimen epäekologisuutta kun joka kerta piti heittää pois tyhjentynyt muovinen kasettiosa. Pelkän pussin osto tekee tästä myös halvan käyttää. Koska roskiksessa ei ole poljinta, jätämme kannen lukitsematta, tällä tavoin se on myös helppokäyttöinen.
Kantoreppu
Meillä on kaunis Linen Sand-värinen Tulan Free to Grow kantoreppu… paitsi, että vauvahan ei pidä siitä lainkaan. Vauvan saa siinä vain selkä menosuuntaan, joten Jordan ei viihdy siinä ollenkaan. Olen saanut hänet kuljetettua siinä joogaan joka on parin korttelin päässä, mutta sisällä hän ei suostu olemaan siinä hetkeäkään. Repun saa myös selkään, jolloin lapsi näkee menosuuntaan, mutta sitä voi käyttää niin päin vasta isomman lapsen kanssa. Repusta ei ole siis juuri ollut iloa Jordanin ensimmäisenä puolena vuotena. Se on todella sääli, sillä usein mietin, kuinka kätevää olisi, kun saisi kädet vapaiksi kun kantaa Jordania, eikä tulisi selkä niin kipeäksi.
Kävimme vastikään Tukholmassa Abba-museossa ja sinne saavutuamme saimme kuulla, ettei vaunuja voi tuoda sisään. Saimme sen sijaan lainaksi Baby Björn kantorepun ja mietin vain, että toivottavasti uusi paikka hämmentää sen verran, että reppu kelpaa Jordanille edes vähän aikaa. Mitä vielä, hän oli täysin tyytyväinen repussa koko pari tuntia! Hän pystyi istumaan kasvot menosuuntaan ja Eerikki, joka kantoi, sai kädet vapaaksi ja pystyi pitämään hyvän ryhdin. Kotiin tultuamme aloin heti etsimään meille kantoreppua jossa vauva voi istua kasvot menosuuntaan. Päädyin lopulta Tula Exploreriin, myöskin värissä Linen Sand. Odottelemme sitä vielä saapuvaksi, toivotaan, että se on hyvä!
Itkuhälytin
Etsin alkuun videokameralla varustettua itkuhälytintä, jotenkin ajattelin, että kyllä siinä kamera täytyy olla. Juteltuani kavereiden kanssa joilla on lapsia, alkoi vaikuttaa, että tavallinen itkuhälytin on täysin riittävä. Niinpä päädyimme lopulta kaverin suosituksesta Capidi-itkuhälyttimeen. Sitä saa ihanassa Pearl -värissä ja löytyipä vielä marmorikuvioidut koristekuoretkin. Kieltämättä laitteen vempainkerroin nousisi, jos se olisi varustettu kameralla ja olen ehkä yhden kerran herättänyt Jordanin, kun olen mennyt urkkimaan kesken sen parvekeunien, että onhan kaikki hyvin, mutta sanoisin silti, että tavallinen itkuhälytin on ollut täysin riittävä. Tämä on aina toiminut täydellisesti, akku kestää hyvin, sen mukana tuli kaunis ja kätevä yövalo ja laite itse on tosi nätti. En osaa keksiä, mikä jossain toisessa laitteessa voisi olla paremmin, joten suosittelen!
Kätkythälytin
Kun opin, että nykyään on olemassa kätkythälyttimiä, oli saman tien selvää, että meille sellainen hankitaan. Olin aina miettinyt, etten varmaan ikinä pysty nukkumaan kun saan vauvan, sillä pelkäisin aina, että hänelle käy jotain. Kun luin, että usein tapausten takana on jokin syy, liian korkea lämpötila, paksut tyynyt tms., se auttoi hieman, mutta halusin ehdottomasti myös kätkythälyttimen ja ostimme meille Nanny -merkkisen, joka tulee patjan alle vauvan sänkyyn.
Noh, idea on mahtava ja laite on todella hämmentävän herkkä, mikä on ehdottoman hyvä asia. Ongelma ei ollutkaan laitteessa itsessään, vaan siinä, että Jordan ei juuri nukkunut omassa sängyssään ensimmäiseen neljään ja puoleen kuukauteen… Koska hälytin alkaisi hälyttää aina kun Jordan liikahtaisi pois sen päältä, sitä ei voi käyttää perhepedissä. Alkuun hän nukkui omassa sängyssään joskus päivisin, mutta pian hän nukkui päivät vaunuissa ja yöt minun vieressä, joten laite jäi tosi vähälle käytölle. Kun noin kuukausi sitten siirsimme hänet nukkumaan yöt omassa sängyssään (mikä menikin yllättävän helposti!) saimme taas hälyttimen käyttöön. Vauvansänky alkoi kuitenkin olla Jordanille ahdas ja viime viikolla hän siirtyi Stokke Sleepi Mini sängystä seuraavaan kokoon, eikä laitetta kannata laittaa noin isoon sänkyyn, joten hyöty oli lopulta aika lyhytaikainen.
Silti, jopa tällä käytöllä laite oli sen antaman mielenrauhan arvoinen. Mikäli vauva nukkuu omassa sängyssään, niin laite on aivan huippu. Tarkista toki myös elvytysohjeet, pelkkä hälytys ei välttämättä riitä. Nyt, kun tiedän enemmän vauvoista ja olen oppinut, että aina vauva ei nukukaan omassa sängyssään, hankkisin Nannyn sijaan Owlet -sukkahälyttimen, sillä se puetaan vauvalle, jolloin sitä voi pitää vauvalla niin vaunuissa kuin perhepedissäkin.
Sähköinen rintapumppu
Olin etukäteen ajatellut, että pumppaan kaiken maidon, joten tiesin, että pumppuun tulisi panostaa. Alun suunnitelmat muuttuivat ja imetän pumppaamisen sijaan, mutta pumppaan silti lähes päivittäin. Pumppaamalla maitoa vauvanhoitoa ja vapaita on helppo jakaa vanhempien kesken ja voimme jakaa myös yösyöttöjä Eerikin kanssa, mitä onkin edelleen useita. Ostin Philips Avent sähköisen tuplapumpun ja olen ostokseen tosi tyytyväinen. Ostin myös Lansinoh pumppausrintsikat ja nekin on ihan kätevät. Tosi usein pumppaan puolet yksi kerrallaan, en vain jaksa pukea pumppausrintsikoita… kylläpäs kuulostaa laiskalta näin kirjoittetuna. Okei, ehkä kyse ei ole vain laiskuudesta, pumppu on mielyttävämpi kädellä pidettynä kuin rintsikoilla, se täytyy laittaa aika tiukalle, jotta pysyy päällä. Eli, mikäli pumppaat paljon ja kiireessä suosittelen tuplapumppua ja pumppausliivejä, muuten pärjäät yhdellä pumpulla, kuten minäkin pärjäisin. Manuaalista en ole koskaan kokeillut, mutta väitän, että jos pumppaat usein, kannattaa hankkia sähköinen. Nykyään minulla on pumppaukselle sellainen hyvä rutiini, etten osaa kaivata siihen parannusta, mutta alkuun minua häiritsi, että laite on johdollinen ja olen jumissa tietyssä sohvannurkassa sen kanssa. Mikäli pumppaisin useammin kuin kerran päivässä, vaihtaisin laitteen johdottomaan.
Mikrosteriloija
Meillä on Philips Aventin laite ja se on ihan mahtava. Halpa ja helppo, eli ehdoton suositus. Tuntuisi tosi aikaavievältä alkaa keittämään kaikkia tutteja, tuttipulloja ja pumpun osia joka päivä ensimmäisen neljän kuukauden ajan, kun tällä sen voi tehdä hetkessä. Laitat vaan vettä ja steriloitavat osat sisään ja mikroon ja olet valmis.
Pullonlämmitin
Jaa, tähän laitteeseen etenkin Eerikillä on jokinasteinen viha-rakkaussuhde. Äidinmaitoa ei suositella lämmitettävän mikrossa, joten onhan tämä ehdottomasti kätevämpi kuin lämmittäminen kattilassa. Meidän Philips Aventin lämmitin (ei, emme ole saaneet mitään Philips Avent pakettidiiliä :D) on vain tosi hidas ja ne minuutit, jotka tällä kestää lämmittää pullo voivat olla aika piinalliset, kun vauva haluaisi ruokaa nyt heti. Myös, mikäli vesi on edelleen lämmintä, tämä ei ala lämmittämään sitä uudelleen, jolloin on vaikea tietää milloin maito on valmista, sillä merkkivalo palaa jatkuvasti. Tämä ratkeaa vain vaihtamalla tilalle kylmää vettä ja aloittamalla lämmityksen alusta. Eli, ehdoton suositus pullonlämmittimelle, mutta etsisin kokemuksia eri valmistajien lämmittäjistä, ehkä jokin toinen on vähän nopeampi ja kätevämpi.
Babysitter
Luin, että Baby Björnin sitteri on kaikista paras, joten luotin arvioihin ja hankimme sen. Onko se paras, sitä on tietenkin vaikea sanoa, koska muita ei ole juuri tullut testattua. Äidilläni on Emman sitteri ja se ainakaan ei kelvannut Jordanille, mutta tämä perustuu vain yhteen kokeilupäivään. Meidän sitteri on mielestäni tosi kaunis ja pikkuinen viihtyy siinä lyhyehköjä hetkiä. Tuntitolkulla hän ei siinä istu, mutta yleensä hän malttaa istua siinä sen aikaa kun syömme, tai katsella siitä jonkin aikaa, kun teemme kotitöitä. Näillä perusteilla sanoisin, että sitteri oli onnistunut ostos.
Vaunujen hytkytin
Sen verran minäkin tiesin vauvoista, että olin varma, että vaunujen hytkyttämiseen tehty laite tulisi varmasti käyttöön. Meillä on Rockit Baby Rocker, koska olihan astrofyysikon nyt rakettihytkytin saatava. Vempain on käytössä joka päivä ja nykyään otan sen mukaan usein myös kävelylle. Sillä tavoin jos jään vaikka kahville jonnekin, voin laittaa hytkyttimen päälle eikä vauva herää, vaikka olemme pysähdyksissä. Laite on myös aina käytössä kun vauva nukkuu parvekkeella. Toinen tietämäni hytkytin on nimeltään Sleepytroll. Se on pienempi, ääniaktivoituva ja kestää kylmempää säätä. Etenkin koon ja kylmänsiedon takia ostaisin nyt sen, sillä talvella Rockit ei aina toiminut edes lasitetulla parvekkeella ja se on kieltämättä kookas, vaikka meneekin ihan hyvin vaunujen tavaratilassa.
Leikkimatto
Olen aivan ihastunut leikkimattoomme. Kyseessä on Mamas & Papasin ihana valko-harmaa matto. Se on kuin tehty meille, siinä on kuu ja tähtiä ja pingviinejä. Avaruusteema on aina ihana, ainakin, kun se on tehty kauniisti, ja pingviinihän on meidän perheen oma pieni teemaeläin. Pingiinileluun syttyy valot ja tähdistä tulee erilaisia ääniä. Leikkimatto on ollut käytössä päivittäin ehkä kuukauden tai kahden iästä alkaen, joten ehdoton suositus sille.
Suhinalelu
Huomasimme nopeasti, että vauvojen hyssyttelylle on hyvä syy. Suhiseva ääni todella rauhoittaa heitä, ilmeisesti se muistuttaa kohdun äänimaisemasta. Käytimme alkuun jommankumman puhelinta, välillä pienen kaiuttimen kautta, ja spotifyn white noise-kappaleita vauvan nukuttamiseen, mutta se meni tosi hankalaksi. Ensinnäkin koko yön suhina vei paljon akkua ja kulutti kallista puhelinta, whitenoise loppui yleensä aina kesken yön ja herätti minut ja jos joku soitti, kun puhelimesta tuli suhinaa, se luultavasti herätti vauvan. Joten, päätimme lopulta investoida suhinaleluun, vaikka ne tuntuivat minusta tosi kalliilta toimintoihinsa nähden. En tykännyt Moonie-pupusta, joten etsin muita vaihtoehtoja ja löysinkin ihanan Moonie-nallen! Ihastuin siihen oitis, joten sellainen laitettiin tilaukseen. Nalle on tosi suloinen ja mikäli Jordan tykkää siitä monta vuotta se on kyllä hintansa arvoinen. Käytämme sitä joka yö ja sen pink noise -suhina on paljon miellyttävämpi kuunnella kuin perus white noise. Siihen tulee myös erilaisia valoja, se aktivoituu äänestä ja siihen saa musiikkia ja erilaisia kohinoita.
Maistelututti
Aloitimme soseiden maistelut kunnolla vasta viime viikkoina, eli noin viiden kuukauden iässä. Kun Jordan oli neljä kuukautta, pelkäsin, että se häiritsisi imetystä, mutta kun neuvolasta vakuutettiin, että se ei ole ongelma kunhan annokset ovat pieniä, aloimme maistelemaan ja sitten tulimme kaikki kipeiksi ja asia jäi. Aloitimme uudelleen, kun vauva oli taas terve, mutta hän ei ollut ollenkaan ihastunut saamiinsa ruokiin. Emme lopulta saaneet häntä edes avaamaan suutaan kun lusikka tuotiin hänen eteensä. Päättelin sen johtuvan siitä, että kipeänä hän oli saanut lusikasta panadolia, joka on makea mansikanmakuinen siirappi, ja kun odottaa jotain sellaista, peruna-porkkanasose voi olla kohtalaisen kova pettymys… Joten päätin hankkia paria maistelututtia, jotta assosiaatio lusikkaan ei häiritse maistelua ja hän saa maistella omaan tahtiinsa ja ohjata ruokaa itse suuhunsa. Tämä muuttikin maistelut kertaheitolla. Nyt hän saa välillä tuttua herkkua eli päärynäsosetta ja välillä jotain uutta ja aina hän on valmis kokeilemaan, että mitä sieltä tulee. Nykyään hän maistelee lusikastakin, mutta etenkin alkuun tämä maistelututti oli pelastus! Ostin myös isomman maistelupullon, mutta se on niin iso, että se on näin pienelle täysin turha, joudut heittämään ison osan ruokaa roskiin, joten suosittelen sen sijaan pieniä maistelututteja jos lusikka ei syystä tai toisesta kelpaa.
2 kommenttia
Nimetön
Hei, kiitos vinkeistä! Olen tässä vertaillut vaipparoskiksia ja kuulisin mielelläni miten tuo vaipparoskis toimii ilman kasetteja? Hieman on hirvittänyt kasettien hinnat, niin tämä vinkkisi on aivan mahtava!
Sissi
Moi! Just itseasiassa vaihdettiin tohon pussiin ja ainakin tähän mennessä vaikuttaa toimivan ihan yhtä hyvin. Säästä vaan pari niitä tyhjiä kasetteja ja sit vaan ostat pussia ☺️